פרק א
שאלה: האם איש צוות בטנק המתכונן לנמנם מעט בהפוגה שבין תרגילי הלילה, צריך לקרוא קריאת שמע?
האם חיילים המונחתים במהלך תרגיל גדודי בשדה התעופה בחצות הלילה, ומוסעים משם באוטובוסים לשטחי האש לשם המשך התרגיל עם שחר, צריכים לקרוא קריאת שמע לפני שינתם בנסיעה זו?
כיצד ינהגו לענין קריאת שמע, חיילי מארב לילי הישנים בסבב ע"פ הנוהל?
תשובה: כתבו האחרונים[1] שמצות קריאת שמע על המיטה תוקנה דוקא כשעומד לישון את שינתו הקבועה, וכמשמעות לשון הגמרא[2] "מצוה לקרותה על מיטתו", על כן אם רק עומד לנוח קימעא אין צריך לקרותה כסידרה, ומ"מ ראוי לומר פרשת 'שמע' ופסוקי 'ויהי נועם' וכד', אך לא יברך ברכת 'המפיל'.
בהגדרת שינת קבע מצינו מספר מקורות בענינים שונים. בגמרא[3] נאמר: "וכמה שינת עראי - כדי הילוך מאה אמה. אמר רב: אסור לאדם לישן ביום יותר משינת הסוס. וכמה שינת הסוס - שיתין נשמי (כחצי שעה[4])". יש מן הראשונים[5] שתלה הדבר לא במשך השינה אלא בצורתה, שכאשר ישן על מיטתו חשוב שינת קבע ואילו כשמנמנם בישיבה חשוב שינת ארעי. אולם יש מן הפוסקים[6] שכתב שגם אם אינו ישן במיטתו חשוב שינת קבע, ורק אם שינתו קלה ביותר חשוב שינת ארעי.
וכתבו האחרונים[7] שאפשר שהגדרת קביעות השינה תלויה קצת בהרגליו ודרכו של אותו אדם, שאם ישן כעת בבגדיו ובישיבה ומתכונן אח"כ ללכת לישון על מיטתו, אין שינה זו חשובה שינת קבע, משא"כ מי שמתכונן לישון שינה משמעותית, אפילו יישן בישיבה ובבגדיו, מ"מ נראה שחשובה שינת קבע.
לפיכך נראה שאיש צוות טנק המנמנם מעט בהפוגה שבין תרגילי הלילה, וכן חיילים המנמנמים במהלך המארב לא יקראו ק"ש. אולם, חיילים שישנים במהלך נסיעה ממושכת באוטובוס, יקראו קודם לכן ק"ש ויאמרו ברכת המפיל היות שהיא שינה משמעותית אף שישנים בבגדיהם ולא על מיטתם.
סיכום: אין אומרים קריאת שמע על המיטה וברכת המפיל אלא קודם שינת קבע, כגון שישן על מיטתו למעלה מחצי שעה, או אף כשמשער שיוכל לישון במהלך נסיעה ממושכת שינה רצופה ורגועה יותר מחצי שעה, כשזו שינתו הקבועה בלילה זה.
[1] אשל אברהם בוטשאש סימן רלט סעיף א, שו"ת קרן לדוד סימן ס:
[2] ברכות ד ע"ב:
[3] סוכה כו ע"ב, לענין שינת עראי בתפילין:
[4] כן דעת פוסקים רבים לענין נטילת ידיים, ראה קיצור שו"ע כלל ב סעיף ח, ועוד. ועיין ביה"ל סימן ד סעיף טז:
[5] רא"ש כלל ד סימן א, בענין ברכת התורה:
[6] ט"ז או"ח סימן תקסד ס"ק א, בענין אכילה קודם תענית:
[7] קרן לדוד סימן יא, לענין חיוב ברכת התורה לאחר השינה, שו"ת כפי אהרן ח"א סימן לה, ועיין עוד בספר אישי ישראל פ"ו הערה סו. והגר"ד יוסף בספר הלכה ברורה סימן רלט סעיף יג כתב, שאין לברך 'המפיל' כל שאינו ישן על מיטתו: