פרק ו
שאלה: האם חיילים השוכבים במהלך תרגיל בעמדת תצפית מוסווית ואשר יציאתם מן העמדה תזיק לחלק ממרכיבי העמדה וממילא תפגע בלקח וההישג הנדרשים מן התרגיל, רשאים לקרוא קריאת שמע באופן זה?
תשובה: הגמרא[1] מביאה את דברי רב יוסף שפרקדן (רש"י[2] – שוכב על גבו, רמב"ם[3] – אף על בטנו) לא יקרא קריאת שמע, ותמהה הגמרא הלא אף לישון כך אסור משום הרהורי עבירה, אלא חידושו נאמר לענין מי שמוטה מעט על צידו, שאף שמותר לישון כך, מ"מ אין לקרוא כך ק"ש לפי שאין דרך כבוד לקבל עול מלכות שמים בהיותו שוכב דרך שחץ וגאוה.
אלא שקשה מהמבואר בגמרא במקום אחר[4] "שנים שישנים במיטה אחת זה מחזיר פניו וקורא וזה מחזיר פניו וקורא", הרי שמותר לקרוא ק"ש בהטייה. יש מן הראשונים[5] שתירצו שדוקא לקרוא ק"ש כשהוא מוטה מעט אסור, אך אם מוטה לגמרי מותר, ויש שתירצו[6] שאף מוטה לגמרי אסור ורק כשכבר פשט בגדיו ויש לו טירחה גדולה להתלבש מחדש התירוהו לקרוא כך.
וכן נחלקו הפוסקים, השו"ע[7] פסק: "אבל קורא והוא שוכב על צידו", ואילו הרמ"א הוסיף: "מאחר שכבר שוכב ואיכא טירחה לעמוד", משמע שלולא כן היה אסור לקרוא אף שהוא שוכב על צידו. וכתבו הפוסקים[8] שלכתחילה יש להחמיר כדעת הרמ"א.
לפיכך, אף שראוי כמובן לחיילים לקרוא ק"ש בישיבה דרך אימה ויראה, מ"מ אם נבצר זאת מהם[9], רשאים לקרותה בשכיבה כשהם מוטים על צידיהם, ואין זה דרך שחץ וגאוה, כי לא גרע דינם ממי שקשה עליו הישיבה או העמידה, שיכול לכתחילה לקרותה כשהוא מוטה מעט על צידו.
סיכום: מי שאין באפשרותו לקרותה בישיבה דרך יִרְאָה, רשאי לקרותה בשכיבה כשהוא מוטה על צידו.
[1] ברכות יג ע"ב:
[2] שם ד"ה פרקדן:
[3] פ"ב מק"ש ה"ב:
[4] שם כד ע"א:
[5] רמב"ם שם:
[6] רבינו יונה שם טו ע"א מדפי הרי"ף, שכן נכון לתרץ:
[7] סימן סג סעיף א:
[8] ביה"ל שם ד"ה 'מאחר':
[9] ביה"ל שם ד"ה נוטה. ויש לציין שאף האימונים ל'עזרת ישראל מיד צר' כלולים בכלל עיסוק במצוה, וודאי אינם גרועים משאר עיסוק בצרכי ציבור הכלולים בכלל זה, וראה רמב"ם (מנין המצוות הקצר שבראש היד החזקה, מצות לא תעשה שיא) שכתב "שלא יתחייב חתן בדבר מצרכי רבים כל שנתו, כגון צבא ושמירת החומה וכיוצא בהן", ועיין באריכות בענין זה בספר הצבא כהלכה פ"ז: