פרק ד
שאלה:עד מתי רשאי חייל ששהה במהלך היום בפעילות מבצעית להתעטף בטלית?
תשובה:מי שנבצר ממנו להתפלל תפילת שחרית עם טלית ותפילין, יקיים מצוות אלה בהמשך היום[1], ומלבד שיקרא עמהם קריאת שמע[2], ראוי [3] במקרה זה שגם יתפלל תפילת מנחה בטלית ותפילין. כפי שהתבאר[4], אין לברך על הציצית אלא ביום דהיינו עד השקיעה, אכן, לדעת המגן אברהם[5] אפשר לברך על הטלית עד צאת הכוכבים (כ־13.5 דקות לאחר השקיעה), וביאר המשנה ברורה[6] טעמו לפי שבציצית לא כתוב "יום" אלא "וראיתם", כלומר, כל זמן שניתן לראות, ואפילו בבין השמשות. אולם כמה פוסקים[7] חלקו על דעתו, היות שבין השמשות ספק לילה, ויש להמנע מלברך במקום ספק ברכות.
לפיכך, חייל שנבצר ממנו להתעטף בטלית במשך היום עד אחר השקיעה, אם רוצה לקיים מצוה חשובה זו, יקיימנה בין השמשות ללא ברכה. ומכל מקום המברך תוך 13.5 דקות מהשקיעה יש לו על מי לסמוך, שמא הלכה כהרא"ש, שהטלית שעיקרו הוא כסות יום, יש לברך עליו אפילו בלילה, ושמא בין השמשות יום הוא.
בספק אם כבר שקעה החמה, יתעטף בברכה משום ספק ספיקא: שמא הלכה כרא"ש שיכול לברך גם בלילה, ואף אם הלכה כרמב"ם שאין לברך בלילה, הלא שמא הלכה כהמגן אברהם הנ"ל שיכול לברך עד צאת הכוכבים[8].
סיכום: זמן מצות ציצית נמשך כל היום, לפיכך מי שנבצר ממנו לקיימה בבוקר, יתעטף בציצית בהמשך היום עד שקיעת החמה. יש המורים שרשאי לקיימה אף בזמן בין השמשות, אולם למעשה המתעטף בשעה זו, יתעטף בלא ברכה, והמברך יש לו על מי לסמוך.
[1] ואף המקיים מצוה זו בלבישת ציצית, ראוי לו להדר ולהתעטף בטלית, עיין תשובה ו:
[2] עיין ברכות יד ע"ב "אמר עולא כל הקורא קריאת שמע בלא תפילין כאילו מעיד עדות שקר בעצמו", ומשנה ברורה סימן כד ס"ק ג לענין טלית:
[3] ראה ספר אשי ישראל פרק יט הערה מו, וכן נהגו רבים:
[4] בתשובה הקודמת:
[5] סימן יח ס"ק ד:
[6] שם ס"ק ז:
[7] משנה ברורה שם בשם ספר מטה אפרים וערוך השולחן שם סעיף ט, ועיין ילקוט יוסף (סימן תריט סדר ליל יוה"כ סעיף ב), שהמברך תוך 13.5 דקות מהשקיעה יש לו על מה לסמוך:
[8] משנה ברורה שם: