פרק יב
שאלה: האם מותר לשבת על התיק האישי שבין השאר יש בו תפילין?
האם מותר לשבת על ספסל רכב/רק"מ המהווה גם תא איחסון לציוד אישי ומונחים בו בין השאר תפילין?
האם מותר להשתמש ככר לשינה באפוד קרב (שחלקו הפנימי מרופד), בזמן שבאחד מכיסי האפוד מונחים תפילין?
תשובה: נאמר בגמרא[1]: "בעא מיניה רב יוסף בריה דרב נחוניא מרב יהודה, מהו שיניח אדם תפיליו תחת מראשותיו? תחת מרגלותיו לא קא מיבעיא לי - שנוהג בהן מנהג ביזיון, כי קא מיבעיא לי תחת מראשותיו מאי? אמר ליה, הכי אמר שמואל מותר כו', והיכא מנח להו? אמר רבי ירמיה בין כר לכסת שלא כנגד ראשו".
ופסק השו"ע[2]: "אפילו להניח בכלי בתוך כלי אסור להניחם תחת מרגלותיו, וכן אסור להניחם תחת מראשותיו כנגד ראשו אפילו בכלי בתוך כלי כו', אבל שלא כנגד ראשו - (אפילו בכלי אחד[3]) מותר כו'. להניחם במיטה כנגד צידו - דינן כתחת מרגלותיו (משנה ברורה - לפי שפעמים מתהפך במיטה וישכב עליהן)".
לפיכך אין לשבת וכל שכן לשכב על תיק או אפוד ובו תפילין, ואפילו התפילין מונחות בכלי בתוך כלי, לפי שהוא דרך ביזיון, אך אם נתנם באחד התאים באופן שיהיו מצויות למראשותיו שלא כנגד ראשו, מותר.
ברם, כתבו הפוסקים[4]שאם התפילין מונחות באופן שיש מעליהם חלל מפריד בגובה טפח (כ־10 ס"מ), וכל שכן אם המושב שעליהם הינו מקובע לקיר כך שכלל אינו נסמך על התא שהתפילין בתוכו, אזי אין בישיבה מעליהם משום מנהג ביזיון, ולפי זה מותר לישב על ספסל רכב או לשכב על מיטה שיש תחתיהם תיק ובו תפילין[5], ויש המתירים[6] אף בפחות מטפח כל שאינו נסמך בגופו ונשען ישירות על התפילין, לפיכך בימינו שבתי התפילין ארוזות בקופסאות פלסטיק קשיחות ורבים אף מאפסנים את התפילין ב'תפידנית', ניתן להקל בכך במקום צורך, כגון כשנדחסים ברכב חיילים על גבי תיקים, אם כי כמובן מאוד יש להתאמץ להימנע מכך, הואיל ויש בו משום דרך ביזיון[7].
סיכום: אין לשבת על ארגז, ספסל רק"מ, או תיק ובו תפילין, ואפילו התפילין מונחות בכלי בתוך כלי, אולם ניתן להקל כשמונחות בכלי וכד׳, שיש מעליהם חלל מפריד בגובה טפח (כ-10 ס״מ), ובמקום צורך ניתן לסמוך על המקילים אף בפחות מטפח, ובלבד שיהיה הכלי קשיח באופן שלא יהא נסמך בגופו ונשען על התפילין. כמו כן, אין לשכב על אפוד שבו תפילין, ואפילו התפילין מונחות בכלי בתוך כלי, לפי שהוא דרך ביזיון, אך אם נתנם באחד התאים באופן שיהיו מצויות למראשותיו שלא כנגד ראשו, מותר.
[1] ברכות כג ע"ב:
[2] סימן מ סעיפים ג, ה:
[3] מגן אברהם שם ס"ק ג, ועיין משנה ברורה שם ס"ק י:
[4] משנה ברורה שם ס"ק יג:
[5] ובמיוחד נכון הדבר כשמניח התפילין שם בכדי לשומרם, כגון שאין בנמצא מקום מוגן יותר להניחם שם (ועוד יש צד להקל כשהתפילין מונחות בארגז שנפחו מ' סאה, שאז מוגדרים כמונחים ברשות אחרת):
[6] עיין משנה ברורה שם:
[7] ועיין עוד בשו"ת מלומדי מלחמה סימן קי: