פרק יא

07.07.22

שאלה: האם ניתן להעביר ברק"מ ספר תורה לקירבת הכוחות הלוחמים כשיש לחוש שחיילים השוהים ברק"מ יאלצו לעשות שם את צרכיהם?

תשובה: נאמר בגמרא[1]: "תניא בית שיש בו ספר תורה או תפילין אסור לשמש בו את המיטה (משנה ברורה[2] – או לעשות צרכיו) עד שיוציאם או שיניחם כלי בתוך כלי כו', אמר רבי יהושע בן לוי ספר תורה צריך לעשות לו מחיצה עשרה. מר זוטרא איקלע לבי רב אשי, חזייה לדוכתיה (ראה בביתו) דמר בר רב אשי דמנח ביה ס"ת ועביד ליה מחיצה עשרה, א"ל כמאן - כרבי יהושע בן לוי? אימור דאמר ריב"ל דלית ליה ביתא אחרינא, מר הא אית ליה ביתא אחרינא. א"ל לאו אדעתאי (לא נתתי לבי לכך)".

יש מן הראשונים[3] שנקטו שריב"ל מחדש שמלבד האפשרות ליתנם בכלי בתוך כלי ניתן אף לעשות מחיצה בפניהם, אולם לדעת רבים מהראשונים[4] ריב"ל מחדש שאין כלי בתוך כלי מועיל לס"ת אלא דוקא כשיעמיד מחיצה בפניו, ולמסקנה אף פיתרון זה אינו מועיל אלא רק אם לא ניתן להעביר את ספר התורה לחדר אחר, וכדבריהם פסק השו"ע[5]: "בית שיש בו ספר תורה לא ישמש בו מיטתו עד שיוציאנו. ואם אין לו מקום להוציאו, יעשה לפניו מחיצה גבוה עשרה טפחים. אבל ע"י הנחת כלי בתוך כלי שאינו מיוחד אינו מותר אלא בתפילין ושאר כתבי הקודש וחומשים, אבל לא בספר תורה".

לפיכך במידה ומתאפשר להביא ספר תורה לכוחות הלוחמים, דבר שודאי תואם את דרך התורה כמו שמצינו הרבה במקרא, וודאי יתרום לחיזוק רוח הלחימה של הלוחמים למיגור האויב, מ"מ יש להקפיד שאם ספר התורה מועבר ברק"מ שיש לחוש שחיילים יאלצו לעשות בו צרכיהם, שיהיה מונח בתיבה בעלת נפח של ארבעים סאה[6] ומעלה שבכך חשובה כרשות בפני עצמה, או שלכל הפחות במידה ויהיה הדבר נצרך, ניתן יהיה לפרוס שם 'מחיצה המתרת'[7] שתפריד בינו לבין הנצרך לנקביו.

סיכום: אין להעביר ספר תורה ברק״מ שיש לחוש שחיילים יאלצו לעשות בו את צרכיהם, ואפילו כיסוהו בשני כיסויים. ומכל מקום במקום צורך ניתן להעבירו תוך הקפדה שיהא נתון ברשות נפרדת לעצמו, כגון שיהא מונח בארון שניפחו למעלה ממ׳ סאה, או שתהא מחיצה מפרדת בינו לבין הנצרך לנקביו.

 

[1] ברכות כה ע"ב:

[2] סימן מ ס"ק ה:

[3] רמב"ם פ"י ממזוזה ה"ז:

[4] רא"ש שם פ"ג סימן נה, רשב"א שם כו ע"א, ועוד:

[5] יו"ד סימן רפב סעיף ח, וכעין זה באו"ח סימן רמ סעיף ו:

[6] כחצי מטר על חצי מטר בגובה מטר וחצי, וראה גם בהלכה ברורה לגר"ד יוסף סימן מ סעיף ח:

[7] כלומר, בעלת גדר הלכתי היוצרת רשות בפני עצמה, ולכן צריך שיהיה הספר תורה מונח במקום ששיטחו לכל הפחות ד' על ד' טפחים (כ- 40 על 40 ס"מ),עיין משנה ברורה סימן עט ס"ק יא, ותהיה המחיצה שלפניו קבועה גם בשוליה ולא די ביריעה המיטלטלת ברוח, וכן יהיה גובהה י' טפחים (כמטר) ותהא פרוסה לכל רוחב הרכב מצד לצד, עיין משנה ברורה סימן פז ס"ק ט וביה"ל שם ד"ה 'מותר' שיש המסתפקים לאיסורים קלים במחיצה שרוחבה ד' טפחים, ברם, בספר תורה שקדושתו חמורה נראה שלדעת כולם אין להקל: