פרק ב
שאלה: במהלך פעילות מבצעית בשטח עוין, נאלצו אנשי צוות טנק לעשות את צרכיהם בתוך 'ארגזי פעולה' בתא הצוות, האם מותר לקרוא קריאת שמע בנסיבות אלו?
כיצד ינהגו לענין אמירת דבר שבקדושה, חיילי יחידה מובחרת השוהים מספר ימים בשטח אויב ובכדי להימנע מהשארת תוואי לוואי עושים את צרכיהם במיכלי פלסטיק או בשקיות ניילון הנישאים עמהם?
תשובה: נאמר בגמרא[1]: "אמר רבא צואה בעששית (כלי שקוף) מותר לקרות קריאת שמע כנגדה, דצואה בכיסוי תליא מילתא (שנאמר "וכסית את צאתך") והא מיכסיא, ערוה בעששית אסור לקרות ק"ש כנגדה, "ולא יראה בך ערות דבר" אמר רחמנא והא קמיתחזיא", וכן פסק השו"ע[2]: "צואה בעששית מותר לקרות כנגדה אע"פ שרואה אותה כו', משום דבכיסוי תלה רחמנא דכתיב וכסית את צאתך", אולם העירו הפוסקים[3] שכל דין זה דוקא בשאין מגיע אליו ריח רע, אך אם מסרחת – יש להתרחק למקום שכלה הריח.
עוד נאמר בגמרא[4]: "ת"ר גרף של רעי ועביט של מי רגליים אסור לקרות ק"ש כנגדן ואע"פ שאין בהן כלום", ובארו ראשונים[5] שהואיל ומיוחדים לדבר מיאוס חל עליהם דין צואה ובית הכיסא, ולכך אין לומר שם דבר קדושה אע"פ שהם נקיים ואין מהם ריח רע, ברם כתבו ראשונים[6] שכל דין זה נאמר דוקא כשהגרף עשוי חרס או עץ שהואיל ודפנותיו סופגות – אי אפשר לנקותו לגמרי, אבל אם עשוי מתכת או זכוכית לא חל עליהם איסור זה, וכן פסק השו"ע[7]: "גרף של רעי ועביט של מי רגליים של חרס או של עץ צריך להרחיק מהם כמו מצואה כו', אבל אם הן של מתכת או של זכוכית כו' מותר אם הם רחוצים יפה", והוסיפו מפוסקי דורנו[8] שכן הדין בפלסטיק חלק.
לפיכך חיילים הנאלצים לשהות סמוך לצואה מכוסה, רשאים להתפלל כל שאין שם ריח רע[9], ואף אם המדובר במיכלי פלסטיק המיועדים להשתין בהם, דינם כ'גרף של רעי' העשוי פלסטיק שאינו מאוס מצד עצמו ועל כן בהיותו נקי (כגון שמשתמשים בו לאחר שניקוהו), אין צריך להרחיק ממנו, ואף אם מטונף אין האיסור אלא מצד השתן שבתוכו, ואם הוא מכוסה ואינו מסריח החוצה אין איסור לומר דבר שבקדושה כנגדו.
סיכום: צואה מכוסה, כל שאינה מפיצה ריח רע, ניתן לומר דבר שבקדושה בסמוך לה. ובקבוק פלסטיק שהשתינו בו ועתה הוא נקי, אין צורך להרחיק ממנו.
[1] ברכות כה ע"ב:
[2] סימן עו סעיף א:
[3] משנה ברורה שם ס"ק ג:
[4] שם:
[5] רמב"ם פ"ג מק"ש הי"ב, רא"ש שם פ"ג סימן נד:
[6] תוס' שם ד"ה 'גרף', ועוד:
[7] סימן פז סעיף א:
[8] שו"ת אגרות משה או"ח ח"א סימן כז:
[9] ולענין זה מועיל אף ריח אחר המטשטש את ריח הצואה, כגון ריח אבק השריפה בתא הלוחמים בטנק: