פרק ג
שאלה: כיצד ינהג בענין ברכות השחר חייל הקם לשמירה[1] במהלך הלילה וחוזר לישון?
תשובה: כפי שהתבאר[2] ניתן לברך ברכות השחר מחצות הלילה ואילך, יש מן האחרונים שכתבו[3] שאם מתעתד לחזור לישון קודם שיאור היום – יכול לברך ברכות השחר בקימתו הראשונה, ושוב לא יצטרך לברכם כשיקום בבוקר. אך אין לו לברך ברכות 'אלהי נשמה' ו'המעביר שינה' אלא משיסיים את שנתו לחלוטין, ולפיכך הורו שהקם באמצע הלילה יכול לברכם ללא שם ומלכות ואח"כ לכשיקום בבוקר יברכם בשם ומלכות כראוי, ובדיעבד, אם ברכם בלילה בשם ומלכות – לא יחזור לברכם בבוקר[4].
למעשה, מנהג רבים לא לברך בלילה את כל ברכות השחר, אלא בבוקר בקומו משנתו[5] מלבד יוצאי תימן הנוהגים לברך את כל הברכות אף אם מתעתד לחזור לישון[6].
עוד יש להוסיף שלענין נטילת ידיים לישן פעמיים בלילה, מנהג האשכנזים והספרדים שבלילה נוטל ידיו ללא ברכה ובקומו שנית בבוקר נוטל ידיו בברכה, ואילו מנהג התימנים ליטול בברכה לאלתר בקימה הראשונה, ובבוקר ליטול שוב בלא ברכה, עיין בפרק א תשובה ד. ולענין ברכות התורה, לדעת המשנה ברורה כל שקם בלילה אחר שינת קבע ורוצה ללמוד, מברך ברכות התורה ופוטר את כל היום הבא, ואפילו יישן שוב באותו לילה אין צריך לחזור ולברך שנית, ואילו לדעת הגר"ע יוסף אם חזר לישון שינת קבע מתחייב מחדש לברכם בבוקר, עיין בפרק ד תשובה ו.
סיכום: מנהג רבים שהניעור בלילה ומתעתד לחזור ולישון קודם שיאור היום, הגם שיכול לברך את ברכות השחר בקימתו הראשונה (אחר חצות), אינו מברכן אלא לכשיקום בבוקר, מלבד יוצאי תימן הנוהגים לברך בלילה אף כשמתעתד לחזור לישון.
[1] אם קם ובדעתו לחזור לישון לאלתר, כגון שקם לשתות מים או לשירותים וכד', נראה פשוט שלא יברך ברכות השחר אלא כשיקום בבוקר בסוף שנתו, וכ"כ בספר הלכה ברורה ח"ג עמוד שסד:
[2] בתשובה הקודמת:
[3] משנה ברורה סימן מז סק"ל:
[4] ביה"ל שם ד"ה המשכים:
[5] כן הורה לנו הגר"א נבנצל, מה גם שיש לחוש שישכחו שברכו ויברכו בטעות שנית:
[6] ראה שו"ע המקוצר סימן ז סעיף ו: