היערכות לקראת גיוס

יש לאחסן מבעוד יום את התפילין, ושאר חפצי מוקצה חיוניים (כגון טלפון סלולארי וארנק), בתיק יחד עם חפצים חשובים שאינם מוקצה, כך שבשבת יהיה ניתן לשאתם יחד.

חייל שגוייס בשבת ולא הכין תיק מראש, יארוז תיק עם חפצי היתר חשובים, ולאחר מכן יצרף אליהם בשינוי (כגון באמצעות המרפק או הרגל) חפצי מוקצה, ויטלטלם יחד.

בכדי להימנע מכתיבה וחתימה על טפסים בשבת, יש להכין מראש פתקים עם הפרטים האישיים (שם, מספר אישי ודרגה, ומספר טלפון נייד) ולהצמידם לטופס החיול ולטפסי האפסנאות.

מומלץ להצטייד מראש בפנס לד (שהפעלתו אינה אסורה מן התורה), ובמגבונים לצורך ניקוי הנשק (שבשונה מפלנלית, השימוש בהם אינו אסור מן התורה).

במידה שקיימת אפשרות שיהא עליו לנהוג ברכב בשבת, יש לדאוג מראש לתידלוק הרכב, כיבוי הנורה הנדלקת עם פתיחת הדלת, וניטרול האזעקה (בכדי שלא יצטרך לפתוח את הרכב באמצעות שלט).

זמינות

איש מילואים שקיים סיכוי סביר שיגייסוהו בשבת, רשאי לשאת עמו טלפון נייד במהלך השבת, ורצוי שיכניסו מבעוד יום לכיס המכנסיים, וכך יימנע מטלטול המוקצה בידיים. (אין להעביר במהלך השבת את הטלפון למצב שקט, אף לא לצורך השתקתו בזמן התפילות).

מותר לחייל ולבני משפחתו לענות לכל טלפון שאינו מזוהה, שמא מתקשרים כדי להזעיקו ליחידה, אולם יש להשתדל לבצע את הפעולות האסורות בשונה מדרכו ביום חול, כך יש לטלטל את הטלפון באמצעות המרפק, או ללחוץ על המקשים באמצעות גב האצבע.

במידת הצורך, יש להעדיף חיוג באמצעות חיוג מקוצר על פני חיוג רגיל, או שיחת טלפון על פני שליחת מיסרון, שכן כל לחיצה על מקש הינה פעולה של סגירת מעגל חשמלי.

לוחם שקיבל הודעה בשבת להתייצב ביחידתו, אינו רשאי לחלל שבת בכדי לברר את מידת נחיצות הנסיעה, למעט אם קיימת סבירות גבוהה שהגעתו בשבת אינה נחוצה, שאז רשאי להתקשר בשינוי.

יציאה לנקודת ההתייצבות

תיק שיש בו מוקצה עדיף מבחינה הלכתית לשאתו על הגב ולא ביד.

נהיגה ברכב כוללת איסורי תורה מרובים, על כן גם במצבי חירום יש לבחון אפשרויות הגעה חלופיות (כגון הצטרפות מס' חיילים לרכב אחד, וכד'). הנאלץ בכל זאת להשתמש ברכבו, יניע את הרכב בשונה מדרכו בחול, אך לא ישנה מדרך הנהיגה הרגילה, מפאת הסכנה שבדבר.

למרות שאין לבקש צרכיו בשבת, מ"מ אומרים 'תפילת הדרך' גם בשבת.

כתיבה

בכדי להימנע מכתיבה וחתימה על טפסים בשבת, יעדיף להצמיד להם פתקים שהוכנו מראש (עם שם, מספר אישי ודרגה, ומספר טלפון נייד), כשלא מתאפשר הדבר, יש להשתדל להסתפק בכתיבה ביד שמאל, וב'קשקוש' במקום בחתימת שם קריא.

הנצרך לסמן בשבת שמות או חפצים מתוך רשימה קיימת, יסתפק בסימון הפריט באמצעות ניקוב, או לפחות ברישום קו בעלמא לצידו.

מידע מבצעי הנצרך לטווח זמן קצר בלבד, ואין בו צורך עתידי, יכתב ב'עט-שבת', ואילו מידע בעל ערך תיעודי, עדיף להקליד במחשב ולא לכותבו בכתיבה ידנית רגילה. בכל מקרה יש להשתדל לכתוב ביד שמאל, וכן יש להקפיד על כתיבה קצרה ותמציתית.

תלישת ספחי טופס וכד' תעשה בשינוי, ולכתחילה יש להימנע מחיתוכם בצורה מדויקת, או מתלישתם במקום הניקוב.

הוצאה מרשות לרשות

בלא עירוב ניתן להקל במצבי דחק להעביר חפצים בדרכים ובמידרג הבאים:

א. העברה מרשות לרשות דרך 'מקום פטור' (כלומר, יעקור את החפץ ממקומו ויניחהו הנחה גמורה על עצם הבולט לאויר הכרמלית למעלה מי' טפחים (כ-80 ס"מ) שאורכו ו/או רוחבו פחות מד' טפחים (כ-32 ס"מ), ויש מקילים אף אם יש בו ד' על ד' טפחים אך אינו מוקף מחיצות מד' רוחותיו, לאחר מכן יצא לרשות השנייה ויעבירו לשם), והולכתו בכרמלית כל פעם פחות מד' אמות (לכתחילה יש לבצע פעולה זו באמצעות שני אנשים, כל אחד מעביר פחות מד' אמות ולאחר מכן מוסר לחבירו).

ב. העברה מרשות לרשות בשלבים (באמצעות שני אנשים זה עוקר וזה מניח, או באמצעות הנחת החפץ במעבר בין הרשויות כך שחלקו ברשות אחת וחלקו ברשות השניה, ולאחר מכן ישוב ויוציאו כולו), והולכתו בכרמלית כל פעם פחות מד' אמות (כנ"ל).

ג. העברה מרה"י (או ממקו"פ) לרה"י (או למקו"פ) דרך כרמלית בהולכה רציפה ללא כל עצירה בינתיים.

כשדרכי ההוצאה הנ"ל מכבידות על החייל וממילא פוגעות במוכנותו המבצעית, רשאי להעביר חפצים כדרכו בחול.

בדלית ברירה ניתן גם לשאת חפץ מחוץ לעירוב בשינוי מדרך נשיאתו הרגילה, כגון בהנחתו בין החולצה לגופייה, כמו כן אפשר להניח חפצים חיוניים שאינם מבצעיים, כסידור, טלית, ודברי מתיקה הנדרשים לצורך שמירה על עירנות במהלך הפעילות, בתוך כיס או פאוץ' שיש בו כבר פריט מבצעי, ולטלטלם אגבו.

השמשת ציוד לחימה

הנצרך בשל נסיבות מבצעיות לקשור חפץ בקשר איכותי, יתכוון מראש להתירו במוצ"ש. באם ניתן הדבר יש להעדיף שימוש באזיקון על פני קשירה.

במקום צורך מבצעי מותר לפרק ולהרכיב כלים בשבת, ומ"מ ראוי להשתדל לכל הפחות לבצע בשינוי את הפעולה האחרונה המשלימה את התיקון ומכשירה את הכלי לשימוש.

יש להשתדל להימנע מניקוי הנשק באמצעות פלנלית משומנת (שיש בסחיטתה איסור תורה), על כן יש לזלף שמן במקומות הנדרשים, ולהסתפק בקרצוף באמצעי ניקוי שאינם סופגים (כמברשת בעלת שערות קשיחות וכד'), או לכל היותר באמצעי ניקוי סופגים העשויים חומר סינטטי (כמגבון וכד'), ורק בדלית ברירה ישתמש בפלנלית יבשה לצורך זה.

יש להעדיף העברת חוטר בקנה תותח באמצעות שק פק"ל (העשוי חומר סינטטי שאין בסחיטתו איסור תורה), על פני העברתו באמצעות 'ראש פודל'.

הנצרך מסיבות מבצעיות להשתמש בחומרי סיכה למיניהם, כגריז ווזלין, יתנם במקומם בלא למורחם ולהחליקם שם.