נפילת משטר אסד בסוריה
המפקד,
הבוקר (8 בדצמבר 2024) נפל שלטון אסד בסוריה, לאחר עשרות שנים בהן הנהיג משטר רודני ואלים. שינוי השלטון בסוריה הוא אירוע משמעותי ביותר במזרח התיכון כולו, המשפיע על חוסר היציבות האזורית. לאור ההתפתחויות, עיבה צה"ל את כוחותיו הקרקעיים והאוויריים בגבול עם סוריה, ונערך לכל תרחיש בגזרה. באחריותך להסביר לחייליך את ההקשרים הרחבים של משימתם, במטרה לחזק את רוח הלחימה שלהם ואת לכידות המסגרת.
מלחמת האזרחים בסוריה
בשנת 1970 תפס את ההנהגה בסוריה חאפז אל-אסד, שהנהיג בה משטר רודני, תוך חיסול מתנגדיו. עם מותו של אסד בשנת 2000, עלה לשלטון בנו בשאר אל-אסד, שבמידה רבה המשיך את דפוסי השלטון של אביו.
בשנת 2011 פרצה בסוריה מלחמת אזרחים, שראשיתה במחאות בהשראת ׳האביב הערבי׳ שהחלו בעיר דרעא, הסמוכה לגבול בין ישראל וסוריה. המחאות התפשטו במהירות לכל רחבי סוריה, והובילו את המשטר הסורי לנסות ולדכא אותן באמצעים אלימים ביותר. לעזרתו של אסד הצטרפו איראן ואנשי חיזבאללה, ומלחמת האזרחים הפכה אלימה יותר ויותר. המדינה הסורית התפרקה בפועל, וכוחות חמושים נוספים בעלי אידיאולוגיות מגוונות החלו לפעול במרחביה, נתמכים בידי מעצמות זרות שונות.
בשנת 2020 התייצבו אזורי השליטה השונים של כל אחד מהכוחות הלוחמים, והערים המרכזיות והחשובות בסוריה נותרו בשליטת אסד. במרוצת השנים גבתה מלחמת האזרחים הסורית את חייהם של מאות אלפי בני-אדם והפכה מיליונים מתושבי סוריה לפליטים.
ב-27 בנובמבר 2024 פתחו המורדים הסורים במתקפת פתע על העיר חלב שבצפון סוריה. הם כבשו במהירות שטחים נרחבים בכל רחבי המדינה, ולפנות בוקר של ה-8 בדצמבר תפסו את מרכזי השלטון בעיר דמשק, בירת סוריה. ראש ממשלת סוריה ומנהיגי המורדים הודיעו באופן רשמי כי משטר אסד נפל, וכי הוקמה ממשלת מעבר.
קו הגבול בין ישראל וסוריה
מיום הקמתה של מדינת ישראל גילתה סוריה תוקפנות כלפיה, ששיאה הייתה במלחמת יום הכיפורים. עם החתימה על הסכמי הפסקת האש ב-1974, נקבע בין המדינות קו גבול מוסכם ברמת הגולן. קו גבול זה, הכולל אזור חיץ מפורז, מפוקח בידי כוח שמירת שלום מטעם האו"ם - אונדו"ף (UNDOF).
לאחר פרוץ מלחמת ׳חרבות ברזל׳, עיבה צה"ל את כוחותיו וביצר את קו הגבול בין שתי המדינות. לאור ההתרחשויות בתוך סוריה, נוספו בימים האחרונים כוחות רבים לקו הגבול.
בהתאם להערכת המצב והאפשרות לכניסת חמושים למרחב החיץ ואיום על ישובי רמת הגולן, פרס צה"ל כוחות באזור החיץ ובמספר נקודות הנחוצות להגנה. צה"ל ערוך בהגנה ובהתקפה לכל תרחיש, על מנת להבטיח את ביטחון ישובי רמת הגולן ואזרחי ישראל.
דגשים פיקודיים:
- מדינת ישראל לא נלחמת כנגד סוריה, ולא מתערבת בסכסוכיה הפנימיים. לישראל החובה והזכות להגן על עצמה: עיבוי מערכי ההגנה באזור הגבול עם סוריה נועד לשמירה על גבולותיה הריבוניים של מדינת ישראל ולהגנה על תושבי רמת הגולן והצפון.
- ההתפתחויות המהירות בסוריה מגבירות את חוסר היציבות האזורי, ומחייבות אותנו לעבות את קווי ההגנה שלנו תוך הערכת מצב מתמשכת. לא ניתן לאף גורם לאיים על ישראל או לנצל הזדמנות לפגוע במדינה ובאזרחיה. נעמוד כחומה בצורה ונהדוף כל איום הנשקף לשטחנו.
- נתאים את עצמנו במהירות לכל משימה בכלל ההיבטים המבצעיים, תוך הקפדה על פקודות צה"ל, שמירה על לכידותנו כמסגרת, ופעולה לאור ערכי צה"ל. אנחנו מאומנים ומוכנים לכל תרחיש.
- ההתגייסות של כולנו למען המשימה המשותפת היא סוד כוחנו. נפעל כאגרוף מלוכד לעמידה במשימתנו, בשיתוף פעולה בין כוחות הסדיר והמילואים, בים, באוויר וביבשה. יחד, כתף אל כתף, נוסיף להילחם בהגנה ובהתקפה עד להשבת הביטחון למדינתנו.

"כל אירוע כאן קובע סטנדרט ושינויים קדימה, ולכן אנחנו עוקבים מאוד מקרוב עם כל יכולות האיסוף על מה שקורה. יש מענה התקפי ומאחוריו מענה הגנתי מאוד מאוד חזק. עלינו להיות ערוכים התקפית והגנתית."
מתוך דברי הרמטכ"ל, רא"ל הרצי הלוי, בהעמ"צ ברמת הגולן