כל מה שצריך לדעת על מטווחים בצה"ל - בירייה אחת
מתי עליי לעבור מטווחים, מהו ירי איפוס - ומה עושים אם פשוט לא מצליחים לירות? בין מקצה אחד לשני, שוחחנו עם סגן נטע משעלי, קצינת קליעה בבא"פ אליקים, על כל מה שחיילים בצה"ל (ולא רק לוחמים) צריכים לדעת על מטווחים
לוחמים
כל כמה זמן נדרש לוחם בצה"ל לעבור מטווחים?
פעם בארבעה חודשים נדרשים הלוחמים לעבור שבוע קליעה, ובסופו יעברו בוחן ירי לכשירות המכיל ארבעה מקצים. הציון הנדרש הוא ממוצע העומד מעל 70.
איפה עוברים מטווחים?
בבא"חים (בסיסי אימון חטיבתיים) ובבא"פים (בסיסי אימון פיקודיים).
יש ציוד מיוחד שעליי לקחת איתי?
לוחם צריך להביא איתו את המענה השלם - וסט, קסדה, 5 מחסניות מלאות, הפק"ל האישי שהוא מקבל לפי תפקידו בצוות, ברכיות ואטמי אוזניים.
עם איזה נשק יורים?
לוחמי גולני, נח"ל וגבעתי משתמשים ב"מיקרו-תבור". צנחנים, כפיר וקומנדו מסתייעים ב-M4. לוחמי תותחנים, שריון והנדסה קרבית יורים ב-M16.
תוצאות המטווחים בתחילת השירות משפיעות על שיבוץ הלוחמים בהמשך?
לא, אבל חייל שלא מגיע לרף הנדרש במטווחים - לא יוכשר להיות לוחם.
מה השוני בין המטווחים שעוברים לוחמים בתחילת ההכשרה לעומת סופה?
הקושי עולה בהדרגה מתחילת הטירונות ועד סוף האימון המתקדם. במקביל, חלק מהלוחמים בעלי הפק"ל יוכשרו לנשק האישי שלהם, כמו למש"ל מטו"ל, מג ועוד.
באיזו מידה המטווחים מכינים את הלוחמים לרגע האמת?
יש מקצים המכשירים לסיטואציות שונות. למשל, מקצה מטווחים קצרים מכין להיתקלות עם מחבלים ממרחק קרוב, דבר שעוזר להתמודדות בסיטואציה למשל שמחבל מגיע לטרמפיאדה. אנחנו משתדלים להכין את הכוחות הכי טוב שאפשר, ומעבר למטווחים שלנו, יש תרגילים שמכינים אותם לזמן אמת.
למה חיילים שאינם משרתים בתפקידי לוחמה צריכים לעבור מטווחים?
כל חייל בצה"ל מוצא את עצמו בשלב כזה או אחר שומר בש"ג או בעמדה צבאית כלשהי. בזמן שמירה או הגנ"ם (הגנת מחנה), הוא נושא עמו נשק, עולה על וסט, ומתפעל את הנשק. מעבר לכך, כולנו חיילים בצה"ל - וכפי שכולנו עולים על מדים, כולנו צריכים לדעת לירות בנשק.
כל כמה זמן נדרש חייל בצה"ל לטווח?
אחת לחצי שנה.
למה צריך לעבור מטווחים יותר מפעם אחת בשירות?
כדי לשמור על כשירות. ברגע שחייל מתרגל את הנשק על כל פעולותיו, הוא יידע להשתמש בו טוב יותר. המטווחים מרעננים את הזיכרון ומוודאים כי אם יהיה צורך, החייל יתפעל את האירוע.
ממה מורכב מטווח בסיסי?
תפעול הנשק במצבים שונים. יש שלושה מצבי ירי מקובלים - שכיבה, עמידה וכריעה, בהם על החייל לדעת לירות. המצב הקל ביותר הוא שכיבה, לאחר מכן כריעה ובסוף עמידה, כי במצב הזה יש הכי פחות נקודות אחיזה עם הקרקע, המשפיעות על יציבות. כמו כן, מטווח בסיסי כולל ירי ביום ובלילה, וכן ירי איפוס.
כמה כדורים יש לירות?
26.
איפה עוברים מטווחים?
בבסיס המטווחים הקרוב - בסיסי הטירונות השונים או בא"פים (בסיסי האימון הפיקודיים). כל בסיס שמאמנים בו טירונים או חיילים בסדיר, ככל הנראה שיתקיימו בו גם מטווחים.
יש איך להכין את עצמי לפני?
אם זה המטווח הראשון שלכם, תביאו אטמי אוזניים. הירי של הכדור הראשון לעתים מבהיל, כי זה לא מצב שאנחנו רגילים אליו. כדאי לעשות הכנה נפשית קצרה ולזכור שכל כך הרבה אנשים עשו את זה לפניי, התגברו על הקושי והצליחו לירות. מקובל להילחץ, כל עוד מבינים כי כל אחד יכול לעשות זאת. חשוב גם לזכור כי לא צריכים להתלהב מהנשק. בסופו של דבר, מדובר בכלי מסוכן, יש להיזהר בעת השימוש בו ולא להגיע למטווחים כדי לסמן "וי" ולהמשיך הלאה.
איזה ציוד עליי לקחת איתי?
נשק, כמובן, וביחד איתו - מחסנית, תחמושת (כדורי 5.56 מ"מ של נשק רגיל), ואולי גם משקפי מגן למעוניינים. אין צורך בווסט לירי כשירות.
מה לעשות אם לא עברתי מטווחים?
מנסים שוב עד שמצליחים. אם יש חיילים שנלחצים מהסיטואציה, אפשר לתת להם לבצע מטווח לבד עם קצין שיושב לצדם ועוזר להם במה שהם צריכים.
מהו ירי איפוס?
מטווח בו יורים 5 כדורים לעבר מטרה, וכדי לעבור אותו צריך ליצור מקבץ - אוסף של 5-4 כדורים הממוקמים במרחק שלא עולה על 5 ס"מ. דרך ירי האיפוס, מחשבים את נקודת הפגיעה הממוצעת, אותה צריך להביא לנקודת הפגיעה הרצויה, על ידי הזזת קליקים בנשק עצמו ושינוי הכוונת. החייל היורה מבצע את הכוונון לאחר הסבר מהגורם המוסמך לכך במטווח.
האם יש אפשרות לעבור טירונות ללא מטווחים?
כן, אם אתם משרתים מתנדבים או בעלי פטור מירי בעקבות סיבות רפואיות או נפשיות. פרט לאותם מקרים מסוימים, כלל החיילים משתתפים במטווחים - זהו תנאי הכרח כדי לעבור טירונות בהצלחה.
ניתן לבצע ירי לייזר במקום מטווחי אמת?
בשנה אחת צריך לעבור מטווחים פעמיים. מתוכן, פעם אחת ניתן לקיים מטווחי לייזר במקום מטווחי אמת. הטירונות כוללת מטווחי אמת בלבד.
אם אצטרך עזרה במהלך המטווח, למי עליי לפנות ואיך?
חונך במטווח יכול להיות מ"כ, קצין או מדריכת קליעה - כאשר יחס החניכה במטווח הוא אחד לשישה אנשים. כלומר, על כל שישה יורים יש חונך אחד. כמו כן, קיימים סימנים מוסכמים - אם אני במצב שכיבה ויש לי מעצור בנשק, ארים רגל כדי שהחונך יידע שאתם זקוקים לעזרה.
אני חושש מהרעש בזמן הירי. איך אוכל להתגבר?
קיימת אפשרות לאטימה כפולה - גם אטמי אוזניים צהובים וגם בוקסות (האטמים הגדולים). לפעמים מצמידים חונך למי שחושש. ניתן גם לבודד מטווח - לאפשר למי שלא בטוח בעצמו לעבור את המטווח לבדו, וכך לא ישמע ירי נוסף מעבר לשלו.
איך שומרים על בטיחות?
יש הוראות בטיחות שעוברים עליהן לפני שמתחילים לטווח. במהלך הטירונות מקיימים שיעור ולאחריו בוחן בטיחות, ולומדים מתוך תחקירי בטיחות של מקרים שקרו בעבר.
מה עושים כשיש מעצור?
מתפעלים לבד כפי שנלמד או מבקשים עזרה מהחונך.
מתי צריך לנקות את הנשק?
לפני ירי, מועבר חוטר כדי לוודא שאין כדורים בקנה, ומנקים את הנשק כדי להימנע מהימצאותם של מעצורים. לאחר ירי חובה לבצע ניקוי יסודי ולהחזיר את כלי הנשק לנשקיה.
איך מוודאים שלא נותרו כדורים בקנה לאחר המטווח?
דואגים לשורת פריקה, במהלכה עומדים הטווחים ופורקים את נשקם. גורם הקליעה המוסמך עובר, בודק ידנית כדי לוודא כי בית הבליעה אכן נקי, ולבסוף מחזיר את ה"מק פורק" - אותו אביזר כתום שהומצא על מנת לבטל את נוכחותם של כדורים בקנה שלא לצורך.