פרסומי מבצע קדש
מאמרי מבצע קדש
- ד"ר אלי מיכלסון, תהליך הלמידה והפקת הלקחים של צה"ל ממלחמת סיני
- זאב אלרון, מקומם היחסי של החי"ר והשריון בעקבות מערכת סיני
ספרי מבצע קדש
תהיה מלחמה בקיץ
המחקר שלפנינו מנסה לעקוב אחר הדרך שהובילה את ישראל אל המלחמה במצרים. מה היה מקומם המיוחד של משה שרת, משה דיין ושמעון פרס, לצד בן-גוריון, בדרך אל מלחמת סיני? מדוע שיתפה ישראל פעולה עם צרפת ובריטניה? מדוע הסכימה להיות עילה עבור השתיים? למה עוד התחייבה ישראל ומה קיבלה בתמורה? הספר דן גם במלחמה עצמה ומנסה להבינה, לא דרך מורשת הקרב, החשובה כשלעצמה, אלא דרך ההיגיון המדיני שהכתיב במקרה זה את המהלך הצבאי. כיצד השפיעה העובדה שממשלת ישראל וצמרת צה"ל שותפו רק באופן חלקי בהכנות הבינלאומיות למלחמה? כיצד השפיעה הסתירה שבין צרכי המהלך הקואליציוני הבינלאומי לבין צרכי ניהול הקרב, על פרשיות ידועות כמו "קרב המיתלה" או על העובדה שאלוף פיקוד הדרום הכניס את ישראל למלחמה 48 שעות קודם לתכנון המקורי? המחקר שהיה משותף לאוניברסיטת חיפה ולמחלקת ההיסטוריה של צה"ל, מבוסס על תיעוד ישראלי, בריטי וצרפתי שבחלקו הגדול טרם נעשה שימוש מחקרי. אין בכוונת המחבר לשפוט את המעשים ואת העושים. יש כאן ניסיון לבדוק מלחמה נשכחת משהו, אך חשובה מאד בתולדות מדינת ישראל, בכלים המקובלים של ביקורת ההיסטוריון.
ברעום המנועים
יובל שנים חלפו מאז מלחמת סיני. מלחמה זו הצטיינה בפער משמעותי בין תדמיתה לבין האירועים בפועל. מלחמת סיני נתפסה בעיני בני תקופתה כתגובה כמעט הכרחית לפעולות טרור טקטיות בגבול עם מצריים, וכאשר נכפה על ישראל לסגת מההישגים הטריטוריאליים הניכרים שהשיגה, חשו בני התקופה שהישגי המלחמה אבדו. זה זמן ידוע כי דוד בן גוריון בחר לצאת למלחמת קואליציה יזומה מתוך שיקולים אסטרטגיים מורכבים, ובהיבט הזה גם נשאה המלחמה פירות נאים. פתיחתם של מסמכים רבים על התקופה הזאת בארכיונים שונים בעולם מאפשרת לחוקרים להעמיק את הבנת הנסיבות המורכבות שהובילו להחלטה לצאת למלחמה, ולבחון בקפידה את השפעותיה.
בספר זה מוצגים מסמכים ממלחמת סיני (1956) שטרם נחשפו לציבור, ומובאים בו מחקרים חדשים אודותיה, שמקצתם נערכו במסגרת מערכת הביטחון או ביוזמתה, ומקצתם במסגרות אחרות. המאמרים דנים בקשת רחבה של היבטים מדיניים, אסטרטגיים, ארגוניים ולוגיסטיים – אשר יש בלימודו של כל אחד מהם משום חידוש והבנה טובה יותר שלנו של אותה המלחמה.