10.104 - תרומות
לקובץ PDF לחצו כאן
פ"מ 10.104 "תרומות"
הגדרות
- בפקודה זו:
- "תרומה" כסף או שווהכסף, לרבות ציוד, מבנה, תשתיות, מזון, שירות בהתנדבות או שימוש בתשתית ללא תשלום הניתנים לטובת צה"ל וחייליו או מטעם צה"ל וחייליו לטובת הקהילה כמפורט בפקודה זו.
- "חייל" כמשמעותו בחוק השיפוט הצבאי, התשט"ו-1955, לרבות עובד צה"ל.
כללי
- פקודה זו נועדה להסדיר את אופן קבלת התרומות עבור צה"ל וחייליו וכן את תרומת חיילי צה"ל ויחידותיו לקהילה.
- על קבלת מתנה על ידי חייל, במסגרת שירותו הצבאי, עקב תפקידו הצבאי או תמורת מעשה שעשה במסגרת הצבאית יחולו הוראות פ"מ0112 "מתנות, טובות הנאה, תרומות, מגביות וקנסות".
- הכללים המפורטים בהוראה זו חלים על חיילי צה"ל בכל עת, לרבות ביחס לפעולות הנעשות בשם יחידה צבאית, עבורה או מטעמה.
- פקודה זו אינה עוסקת בתרומות עבור משרד הביטחון. אלה יטופלו על ידי גורמי משרד הביטחון בהתאם להוראות ולנוהלי המשרד, הקבועים בהמ"ב66 "קרן לב"י האגודה למען החייל - יעוד, מבנה ויחסי גומלין עם משרד הביטחון". פקודה זו משלימה את ההמ"ב האמורה.
- ראש אכ"א מוסמך להוציא הוראות קבע אגפיות משלימות לפקודה זו. ראש אט"ל מוסמך להוציא הוראת קבע אגפית משלימה לפקודה זו בנושא תרומת ציוד ומזון על ידי צה"ל לקהילה.
פרק א'
איסור התרמה, קבלת תרומה ויצירת קשר עם תורמים
- חייל לא יבקש ולא יקבל תרומה מאדם או מגוף, עבורו, עבור חייל אחר או עבור גוף צבאי אלא בהתאם להוראות פקודה זו. קבלת תרומות עבור צה"ל וקשר עם תורמים יהיו לפי הקבוע בפרק ב לפקודה זו.
- חייל או יחידה שהגיעה אליהם פנייה בנושא תרומה יפנו את הפונה ל"קרן לב"י האגודה למען החייל".
- חייל לא יהיה בקשר עם תורמים על רקע תרומתם, אלא בהתאם לקבוע בפקודה זו.
- חייל יוכל להתרים ולקבל תרומה למטרה שאינה קשורה לצה"ל או לשירות הצבאי או לכל עניין הקשור בהם, וזאת בתנאי שההתרמה נערכת מחוץ לשעות הפעילות ובשעה שהוא אינו בתפקיד, מבלי שהוא מזדהה כחייל, כשאינו לבוש מדים, וכשאי אפשר לקשר בינו לבין צה"ל, ובתנאי שקיבל לכך אישור מראש ממפקד מרכז השירות לפרט (מופ"ת) או מי שהוסמך לכך מטעמו, כקבוע בנספח א' וכפוף למגבלות שנקבעו באישור.
פרק ב'
קבלת תרומות וקשר עם תורמים
- הטיפול בתרומות עבור חיילי צה"ל ויחידותיו ייעשה בהתאם להוראות המפורטות בפרק זה.
- תרומות עבור צה"ל יתקבלו באמצעות "קרן לב"י האגודה למען החייל". קבלת התרומות וייעודן יאושרו על ידי אכ"א-ענף הפרט והתרומות, אלא אם נקבע אחרת בפקודה זו.
- אכ"א-ענף הפרט והתרומות לא יאשר קבלת תרומה אשר יש בקבלתה משום פגיעה בתדמית צה"ל; תרומה המעלה חשש לניגוד עניינים, כמשמעו בפ"מ103 – "מניעת ניגוד עניינים בצה"ל" אשר בעטיו אין לקבל את התרומה; או תרומה שקבלתה עלולה לפגוע בכללי המנהל התקין.
ייעוד התרומות
- תרומות לצה"ל ייועדו לחיילים בשירות חובה וליחידות צבאיות, ברמת פלוגה או מקביליה לפחות, שרוב המשרתים בהן הם חיילים בשירות חובה. אכ"א-רע"ן הפרט והתרומות מוסמך לאשר תרומות שאינן מיועדות לאוכלוסיות הללו במקרים חריגים.
- תרומות לצה"ל ייועדו למטרות המפורטות בנספח ב', בסדר עדיפויות יורד. רמ"ט אכ"א מוסמך לאשר תרומות למטרות נוספות אשר אינן מופיעות בנספח ב', בכפוף לאמור בסעיפים 13 ו-14 לעיל.
- אין לקבל תרומות לצה"ל שהן:
- ציוד צבאי כגון ציוד לחימה, מדים, אמצעים טכנולוגיים וכיו"ב;
- ציוד המיועד לשימוש בפעילות צבאית מובהקת או למימון רכיבים בה;
- תחליף לארוחות, ציוד אישי, דמי קיום, שכר או צרכים בסיסיים אחרים המסופקים על ידי צה"ל לחייליו;
- תשתיות צבאיות מובהקות, למעט תשתיות המיועדות לצרכי ת"ש, רווחה, חינוך, דת וכיו"ב.
- שירותי הלנה ושירותי הובלה של כוחות;
- אמצעים להנצחת חללי צה"ל או אזרחים או כספים המיועדים להנצחה כאמור.
דגשים ודוגמאות לגבי תרומות אסורות מפורטים בנספח ג' לפקודה זו.
תוכנית העבודה השנתית להקצאת תרומות
- לקראת תחילת כל שנת עבודה יגבש אכ"א תוכנית עבודה שנתית להקצאת התרומות אשר יתקבלו בשנת העבודה העוקבת. התוכנית תפרט את סדר העדיפויות לנושאים שלהם יוקצו התרומות בעין ובכסף, לרבות הקצאת התרומות בין יחידות צה"ל לשנת העבודה העוקבת, בהתחשב בגודלן ובפעילותן בין היתר.
- תוכנית העבודה כאמור בסעיף 17 17 לעיל תגובש בתיאום עם האגפים, הזרועות, הפיקודים וגופים רלוונטיים נוספים, ובהתאם למפורט בהוראת קבע אכ"א "תרומות קבלה בשגרה ובחירום". תוכנית העבודה תובא לאישור סגן הרמטכ"ל לפני תחילת שנת העבודה שאליה היא מתייחסת.
- תוכנית העבודה השנתית להקצאת תרומות בצירוף קביעת אופן הקצאת התרומות וחלוקתן בין יחידות צה"ל תועבר על ידי אכ"א-ענף הפרט והתרומות אל "קרן לב"י האגודה למען החייל".
גיוס תרומות
- אכ"א-ענף הפרט והתרומות יגבש תוכנית הסברה בהתאם לרכיבי תוכנית העבודה. תוכנית ההסברה תוצג לתורמים פוטנציאליים בארץ ובחו"ל.
- "קרן לב"י האגודה למען החייל" תגייס תרומות מגופים אזרחיים שאישרה, אשר אין להם זיקה לפוליטיקה ושעיסוקם הולם את ערכי צה"ל.
- חיילים יהיו רשאים להשתתף באירועי גיוס תרומות של "קרן לב"י האגודה למען החייל" ושל ארגון ידידי צה"ל בארצות הברית (FIDF) בלבד, ובמימון העמותות. ההשתתפות תיעשה באישור אכ"א-ענף הפרט והתרומות לפי הקבוע בהוראת קבע אכ"א "תרומות – קבלה בשגרה ובחירום", בכפוף לאישור דו"ץ-קשרי ציבור ואמ"ן-מחב"ם, ובהתאם לקבוע בפ"מ0201 – "נסיעות לחוץ לארץ בתפקיד", ביחס לאירועים הנערכים בחו"ל.
- הקשר עם התורמים והוקרתם ייעשו כמפורט בסעיפים 30 ו-31 להלן.
קבלת תרומה ומימושה בצה"ל
- אכ"א-ענף הפרט והתרומות יממש תרומות שנתקבלו מתורם בהתאם לתוכנית העבודה.
- נעשתה פנייה מצד תורם למתן תרומה עבור צה"ל שלא בהתאם לתוכנית העבודה, לרבות תרומה המתנה את השימוש בה בייעוד מסוים (כגון בניית מבנה במיקום מסוים בלבד) ההצעה תיבחן לאור העקרונות המפורטים בפקודה זו על ידי הגורמים המוסמכים לאשרה על פי שווייה, כמפורט בנספח ד'.
- מבלי לגרוע מהאמור בפרק זה, התרומות הייעודיות המפורטות בנספח ה' יתקבלו בצה"ל לפי ההסדר המפורט בנספח.
- בכל מקרה קבלת ציוד כתרומה תיעשה לאחר בדיקה עם הגורם המקצועי המתאים בצה"ל כי הציוד עומד בדרישות התקינות והבטיחות.
רישום ציוד ותשתיות שהתקבלו כתרומה והטיפול בהם
- ציוד שהתקבל כתרומה כמוהו כציוד צה"לי לכל דבר ועניין, ויש לרושמו, לאחסנו ולטפל בו כמפורט בפ"מ 50.0201 – "אפסניית צה"ל - סיווג, שימוש וסימון".
- תשתיות שהתקבלו כתרומה יטופלו בהתאם להנחיית אג"ת-מחלקת התשתיות והפריסה (תו"פ).
קשר עם תורמים
- חייל לא יפנה לתורמים ולא יהיה בקשר עם תורמים ללא אישור אכ"א-ענף הפרט והתרומות, וכפוף לאמור בתת פרק זה.
- אפשר לקיים קשר עם תורמים בהתאם לכללים האלה בלבד:
- ביקור תורמים ביחידות צה"ל – להצגה והמחשה של אפשרות לתרומה בהתאם לייעוד שנקבע במסגרת תוכנית העבודה; לצפייה באופן מימוש תרומה שנתרמה על ידי תורם; או במסגרת חיזוק הקשר עם תורמים. הביקור ייעשה באישור אכ"א-ענף הפרט והתרומות בהתאם לקבוע בהוראת קבע אכ"א "תרומות – קבלה בשגרה ובחירום", בכפוף לאישור דו"ץ-קשרי ציבור ואמ"ן-מחב"ם, ובהתאם לקבוע בפ"מ0102 – "ביקורי אזרחים ואורחים ביחידות צה"ל, במחנותיו ובמתקנים צבאיים".
- הוקרת תורמים – הוקרת התורמים תיעשה באמצעות שילוט המאזכר את התורמים, מכתב תודה, ברכה המזכירה אותם וכיוצא באלה. ההוקרה תיעשה על ידי "קרן לב"י האגודה למען החייל" ובאישור אכ"א-ענף הפרט והתרומות. הנצחת אזרחים שתרמו לשיפור תנאי השירות של חיילי צה"ל תיעשה בהתאם לאמור בפ"מ0118 – "אזכרות והנצחת זכרם של חללי צה"ל" בנושא זה.
עיזבונות
- תרומות שהתקבלו מעיזבונות לטובת צה"ל מטופלות על ידי מחלקת העיזבונות שבלשכת האפוטרופוס הכללי. תרומות כאמור יועברו למשרד הביטחון בהתאם לכללים המפורטים בהוראת משרד הביטחון 13 "טיפול בעיזבונות והקדשות לטובת משהב"ט וצה"ל" וייועדו לטובת צה"ל. מימוש התרומות מעיזבונות יבוצע ככל האפשר בהתאם לקבוע בהוראות פקודה זו, ובכפוף לתנאים ולנסיבות שבהם ניתנה התרומה לצה"ל.
- תרומות שהתקבלו מעיזבונות לטובת "קרן לב"י האגודה למען החייל" מטופלות על ידי מחלקת העיזבונות שבלשכת האפוטרופוס הכללי. התרומות יועברו ל"קרן לב"י האגודה למען החייל" וימומשו במידת האפשר בהתאם לרצון המצווה, על פי צורכי צה"ל ובאישור אכ"א-ענף הפרט והתרומות.
פרק ג'
"אימוץ" יחידות
- אימוץ יחידות של צה"ל על ידי גופים אזרחיים יבוצע בהתאם לקבוע בפרק זה ולמפורט בהוראת קבע אכ"א – "תרומות – אימוץ יחידות".
אימוץ יחידות צה"ל על ידי גופים אזרחיים
- אימוץ יחידות צה"ל על ידי גופים אזרחיים נועד לחזק את הקשר בין החברה הישראלית לצה"ל, לקרב בין אזרחי המדינה לצה"ל ולסייע בהתערות חיילים בחברה האזרחית.
- אימוץ יחידות צה"ל על ידי גופים אזרחיים יתבטא בפעולות המשותפות האלה:
- ביקור חיילי היחידה וכן קיום אירועי היחידה במוסדות הגוף האזרחי המאמץ;
- השתתפות נציגי הגוף האזרחי המאמץ באירועי היחידה, בכפוף לאישור דו"ץ-קשרי ציבור ואמ"ן-מחב"ם, ובהתאם לקבוע בפ"מ0102 – "ביקורי אזרחים ואורחים ביחידות צה"ל, במחנותיו ובמתקנים צבאיים";
- ביקור נציגי הגוף האזרחי המאמץ אצל חיילים פצועים או חולים מהיחידה;
- סיוע לשיפור תנאי הרווחה של היחידה, ובהם שיפור מועדונים, באישור אכ"א-ענף הפרט והתרומות;
- אם הגוף האזרחי המאמץ הוא רשות מקומית (כגון עירייה או מועצה מקומית) סיוע לחיילי היחידה המשתחררים בקליטה כלכלית או בהשגת דיור בשטח שיפוט הרשות המאמצת;
- פעולה דומה אחרת אם אושרה על ידי אכ"א-ענף הפרט והתרומות.
- זהות הגופים האזרחיים המאמצים תאושר על ידי רמ"ט אכ"א, ובתנאי שלגוף האזרחי אין זיקה לפוליטיקה ושתחום עיסוקו אינו נוגד את ערכי צה"ל.
- זהות היחידות המאומצות תאושר על ידי רמ"ט אכ"א, תוך מתן עדיפות ליחידות שרוב המשרתים בהן הם לוחמים. בסעיף זה "לוחם" כהגדרתו בהפ"ע0507 – "יישום החוק לקליטת חיילים משוחררים".
- אימוץ היחידות יבוצע באמצעות "קרן לב"י האגודה למען החייל", אשר תקשר בין צה"ל לבין הגופים התורמים. כל העברת כספים במסגרת האימוץ תיעשה באמצעות "קרן לב"י האגודה למען החייל" ובאישור אכ"א-ענף הפרט והתרומות. על היחידות חל איסור לפנות בעצמן לגופים מאמצים פוטנציאליים.
אימוץ יחידות לוחמות על ידי גורמים אזרחיים ("אמץ לוחם")
- אימוץ יחידות לוחמות, כהגדרתן בהפ"ע0507 – "יישום החוק לקליטת חיילים משוחררים", על ידי גופים אזרחיים נועד לחזק את הקשר בין חברות ישראליות ותורמים מהארץ ומהעולם לבין היחידות הלוחמות בצה"ל.
- אימוץ יחידות על ידי גופים אזרחיים יתבטא בתרומה כספית של סכום נתון, אשר ייתרם אחת לשנה, לפרק זמן של 3 שנים, כמפורט בהוראת קבע אכ"א "תרומות – אימוץ יחידות".
- על יחידה שאומצה יהיה לבצע פעולות שונות לשמירה על הקשר עם הגוף האזרחי המאמץ, כמפורט בהוראת קבע אכ"א "תרומות – אימוץ יחידות".
- התעדוף בין יחידות צה"ל לעניין "אמץ לוחם" ייקבע על ידי רמ"ט אכ"א. זהות הגופים המאמצים תאושר על ידי אכ"א-ענף הפרט והתרומות, ובתנאי שלגוף האזרחי אין זיקה לפוליטיקה ושתחום עיסוקו אינו נוגד את ערכי צה"ל.
פרק ד'
תרומת צה"ל וחייליו לקהילה
- תכליתן של פעילויות תרומה לקהילה של צה"ל וחייליו היא חיזוק הקשר עם הקהילה, עידוד האחריות החברתית של חיילי צה"ל ומפקדיו, וחינוך למעורבות בקהילה ולתרומה לאוכלוסיות הזקוקות לסיוע.
פעילות תרומה של צה"ל לקהילה
- פעילות תרומה של צה"ל לקהילה היא פעילות חינוכית ערכית, חד-פעמית או רב-פעמית, הנעשית על-ידי משרתים בשירות סדיר בהתנדבות, ללא קבלת תמורה כלשהי מצד גורמים אזרחיים עבור המשרתים או עבור יחידתם.
- הפעילות תיערך על בסיס התנדבותי בלבד, וחיילים לא יחויבו להשתתף בה.
- פעילות תרומה של צה"ל לקהילה מותנית באישור מבעוד מועד של מפקד יחידת הרישום או מפקד בדרגת סא"ל לפחות, שיינתן על גבי הטופס המצורף בנספח ו' לפקודה זו.
- במהלך פעילות תרומה של צה"ל לקהילה חל איסור על שימוש באמצעים מתקציב צה"ל וכן חל איסור על שימוש באמצעים על חשבון החיילים, למעט איסוף מוצרי יסוד (כגון מזון, ספרים, צעצועים ושמיכות) לתרומה באישור המפקד מאשר הפעילות, וכפוף לאמור בסעיף 54 להלן.
- פעילות תרומה של צה"ל לקהילה תותר במוסדות העונים על כל הדרישות שייקבעו בהוראות מקצועיות של קצין החינוך הראשי.
- פעילות תרומה של צה"ל לקהילה תבוצע בהתאם לכללים האלה:
- קהל היעד של הפעילות ילדים ובני נוער, ובפרט בעלי קשיי למידה, קשישים, חולים, ואוכלוסיות נוספות אחרות הזקוקות לסיוע.
- סוג הפעילות הדרכות בנושאים שונים, פעילויות תרבות ויצירה, סיוע בהכנת שיעורי בית, פעילויות חגים ופעילויות נוספות אחרות לחיזוק הקשר בין צה"ל לקהילה, תוך הקפדה על הדגשים האלה:
- פעילות תרומת צה"ל לקהילה הכוללת פעילות פיזית תתקיים גם בכפוף לתנאים האלה:
- א. בטיחות הפעילות תכלול התייחסות להיבט הבטיחותי, לפי האמור בנספח ו' לפקודה זו ובפ"מ104 – "פעילויות גיבוש והפגה, סיורים, ימי כיף, טיולים ונופשים".
- ב. קיום רכיב חינוכי וערכי לפני ביצוע הפעילות הפיזית יינתן לחיילים הסבר על מהות מקום ההתנדבות ועל תרומתו לחוסן הקהילה, ועל הערך שבבחירתו כמקום לקיום הפעילות.
- הופעת להקה צבאית כחלק מהפעילות תותנה בקבלת אישור חריג להקצאה ממקח"ר-ענף התרבות ומדו"ץ, כמפורט בהק"א 33-09-03 – "נוהל הופעת גופי בידור צבאיים בפני גורמים אזרחיים וצבאיים טקס סיום קורס קצינים(ות) - נוהל ביצוע והזמנת אישיות מרכזית".
- שימוש בציוד צבאי – שימוש בציוד צבאי בפעילות תרומת צה"ל לקהילה יותר רק אם הוא נחוץ למימוש הפעילות ויותנה באישור המפקד המאשר.
- משך הפעילות – משך הפעילות לא יעלה על 4 שעות שבועיות על חשבון שעות פעילות היחידה, כמפורט בפ"מ0201 – "שעות פעילות במפקדות צה"ל ובמתקניו". פעילות תרומה לקהילה נוספת של צה"ל תותר כל עוד היא מתקיימת לאחר שעות הפעילות של היחידה.
- מיקום הפעילות – ככלל, הפעילות תתבצע במתקן האזרחי של הגורם שלו מסייעים. פעילות במקומות אחרים תותר בכפוף לדגשים האלה:
- פעילות מחוץ למתקן צבאי תותר בהתאם למפורט בפ"מ 104 – "פעילויות גיבוש והפגה, סיורים, ימי כיף, טיולים ונופשים";
- ביקור בבסיס היחידה הצבאית ביקור גומלין של הגורם האזרחי לאחר פעילות ראשונית במסגרת אזרחית יו תר בכפוף לאישור דו"ץ, כמפורט בפ"מ0102 – "ביקורי אזרחים ואורחים ביחידות צה"ל, במחנותיו ובמתקנים צבאיים", וללא קבלת כל תרומה, אלא כמפורט בפקודה זו, וללא קבלת כל מתנה, אלא כמפורט בפ"מ 33.0112 – "מתנות, טובות הנאה, תרומות, מגביות וקנסות";
- ביטחון מידע – הפעילות תתבצע לאחר תיאום עם קב"ם היחידה ולפי הנחיותיו, כדי להבטיח שלא ייעשה שימוש באמצעי צבאי מסווג או כזה שעלול להכיל מידע מסווג, וכדי להבטיח מניעה של חשיפת מידע מסווג בפעילות;
- הופעה ולבוש – הפעילות תתקיים במדים בהופעה תקנית וייצוגית כמפורט בפ"מ 30501 – "מדים סוגים, חלקים והוראות לבוש" ובהק"א 33-05-01 – "כללי ההופעה והלבוש", למעט אם אישר המפקד המאשר, כאמור לעיל, מבעוד מועד לקיים את הפעילות בלבוש אזרחי, בהתאם לכללי לבישת ביגוד אזרחי כמפורט בהק"א 33-05-07 – "לבוש בגדים אזרחיים";
- ייצוגיות והתנהגות הולמת – על המשרתים לשמש דוגמה אישית, להתנהג באופן ההולם את מעמדם כחיילי צה"ל ולהתייחס בכבוד לכל הבאים עימם במגע במהלך הפעילות. על המשרתים חל איסור מוחלט לקיים במהלך הפעילות שיח העוסק במחלוקות חברתיות או פוליטיות.
- המפקד המאשר, כאמור בסעיף 47 לעיל, ימנה מפקד לפעילות. מפקד הפעילות יתדרך את המשתתפים לקראת הפעילות מבעוד מועד, יהיה נוכח במהלך הפעילות ואחראי מטעם המפקד המאשר לכך שהיא תבוצע לפי כל הכללים האמורים.
- נציג סגל החינוך של היחידה ידווח מדי חציון על פעילויות היחידה ועל הפקות הלקחים מהן לחיל החינוך.
- פרסום הפעילות באמצעי התקשורת, לרבות במרשתת וברשתות החברתיות, יהיה באישור דובר צה"ל בלבד, וכפוף להוראות פ"מ0105 – "פעילות ציבורית של אנשי צבא, התבטאויות פומביות וקשר עם עיתונאים, עם הציבור ועם הדרג הממלכתי הבכיר" ולהוראות פ"מ 08.107 – "שימוש חיילים במרחב הרשתי".
תרומת ציוד ומזון מצה"ל וממשרתיו לקהילה
- על אף האמור בסעיף 10 לעיל, מפקד יחידת רישום או מפקד בדרגת סא"ל לפחות רשאי לאשר איסוף מוצרים מטעם המשרתים ביחידה לתרומה לקהילה, בתנאי שתיבות איסוף הציוד מהמשרתים יוצבו במקום שבו אי אפשר יהיה לראות מי תרם פריטים ומי לא, ובתנאי שמשרתי היחידה לא יחויבו לתרום ולא יופעל עליהם לחץ כלשהו לתרום.
איסוף כספים מטעם המשרתים ביחידה לתרומה לקהילה יותר רק במגבלות ובתנאים הקבועים בסעיף 29(ו) בהק"א 33-01-12 – "הוראות בנוגע למתנות שהתקבלו על ידי חיילי צה"ל".
- הענקת ציוד ללא תמורה מטעם צה"ל מותרת בהתאם למפורט בהק"א03 – "הענקת אפסניה ללא תמורה" בלבד.
- תרומת מזון מצה"ל ומשרתיו תיעשה באופן הבא:
- א. איסוף מזון על-ידי חיילים ביחידות צה"ל לשם תרומה וחלוקה לקהילה – יותר איסוף מזון יבש וסגור בלבד אשר נרכש על-ידי החיילים.
- ב. תרומת עודפי מזון ממטבחי צה"ל – יחידות צה"ל שבהן מופעלים מטבחים רשאיות לתרום את עודפי המזון לעמותות התומכות בנזקקים שאושרו על-ידי חיל הלוגיסטיקה, לפי המפורט בהוראת קבע אט"ל "תרומות – מסירת עודפי מזון ממטבחי צה"ל לעמותות".
תרומה מטעם חיילי צה"ל בעלת היבטים רפואיים
- תרומה מטעם חיילי צה"ל בעלת היבטים רפואיים (כגון תרומת דם) תהיה כמפורט בפ"מ0104 – "טיפול רפואי בחייל".
פרק ה'
שונות
סמכות חריגים
- במקרים חריגים רשאי ראש אכ"א לאשר קבלת תרומה שלא בהתאם לאמור בפקודה זו, לאחר היוועצות עם מפצ"ר-יעח"ק.
בקרה
- אכ"א-ענף הפרט והתרומות יערוך בקרה ביחידות צה"ל בעניין קיום הוראות פקודה זו. בנוסף, עמידת היחידה בהוראות פקודה זו תיבחן בביקורת אכ"א-פרט, כאמור בפ"מ 302 – "הבקרה בצה"ל".
חירום
- קבע ראש אכ"א לאחר היוועצות עם אמ"ץ כי חל מצב חירום לעניין פקודה זו, יחולו הוראות פקודה זו בשינויים האלה:
- ייעוד התרומות יהיה כמפורט בהוראת קבע אכ"א "תרומות – קבלה בשגרה ובחירום";
- יוקם חמ"ל תרומות כחלק מחמ"ל אכ"א, ויוקם מרכז תרומות ורווחה פיקודי על ידי הפיקוד המרחבי בתיאום ובאישור פקע"ר, אשר יפעלו בהתאם למפורט בהוראת קבע אכ"א "תרומות – קבלה בשגרה ובחירום".
עדכון הנספחים
- הנספחים בפקודה זו יעודכנו בנוהל מקוצר כאמור בהפ"ע0102 – "תהליך העדכון של פקודות המחייבות את כלל הצבא" על-ידי רמ"ט אכ"א, לאחר אישור מפצ"ר-יעח"ק, אג"ת-הממונה על פקודות הצבא ואמ"ן-מחב"ם.
נספח א'
היתר לביצוע התרמה מחוץ למסגרת הצבאית
אכ"א – מפקד מופ"ת
תיק קצין
תיק אישי
הנדון: היתר לביצוע התרמה מחוץ למסגרת הצבאית
חלק א' – ימולא על ידי החייל המבקש:
____________________________________________________________
(מס' אישי) (דרגה) (שם פרטי) (שם משפחה) (תפקיד)
- אני מבקש בזאת לבצע התרמה, שלא במסגרת שירותי הצבאי, מחוץ לשעות הפעילות, ובשעה שאיני בתפקיד, בכפוף לתנאים ולפרטים שלהלן:
א. מהות ההתרמה: _____________________________________.
ב. הגוף המתרים: _____________________________________.
ג. מקום ההתרמה: _____________________________________.
ד. תאריך ההתרמה: ____________________________________.
ה. שעות ההתרמה: _____________________________________.
ו. פעילות ההתרמה תהיה ללא תשלום.
- ידוע לי כי פגיעה בעת ביצוע התרמה אינה פגיעה עקב השירות ואינה מקנה כל זכויות לפי חוק הנכים (תגמולים ושיקום), תשי"ט1959 ולפי חוק משפחות חיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום), תש"י-1950.
- אני מתחייב שבעת הפעילות לא אזדהה כחייל ולא אהיה לבוש מדים, כך שלא ניתן יהיה לקשר ביני לבין צה"ל.
חתימת החייל:
______________ _____________
תאריך חתימה
____________________________________________________________________
חלק ב' – המלצת מפקד יחידת רישום או מפקד בדרגת סא"ל ומעלה:
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
____________________________________________________________________
חלק ג' – ימולא על ידי מפקד מופ"ת:
הנני : o מתיר את ביצוע ההתרמה
o איני מתיר את ביצוע ההתרמה
דגשים והבהרות: _____________________________________________________
________ ________________
תאריך חתימה מפקד מופ"ת
נספח ב'
ייעוד התרומות
תרומות לצה"ל ייועדו למטרות המפורטות להלן, בסדר עדיפויות יורד:
- רווחת קבוצות משרתים אשר ראש אכ"א קבע כי יש להתמקד בהן;
- מימון לימודים, מתוך שאיפה שכל משוחרר מצה"ל יוכל להיות בעל תואר אקדמי או מקצוע;
- רווחה ביחידות (כגון פעילויות חינוך);
- תשתיות רווחה (כגון הקמת אולם ספורט).
נספח ג'
דגשים ודוגמאות לתרומות אסורות
להלן רשימת דוגמאות, לא ממצה, של סוגים שונים של תרומות אסורות:
תרומות אסורות – כללי:
- תרומות מזון ושתייה, לרבות ארוחות "על האש", ארוחות צ'ופר, פיצות וכדומה.
- תרומות המיועדות להנצחת חללי צה"ל או אזרחים.
תרומות אסורות – ציוד שנועד למטרה צבאית מובהקת:
- אמצעי לחימה המיועדים להתגוננות כגון: אפודים, וסטים;
- ברכיות;
- ידיות הסתערות;
- "לדרמנים" או סכינים;
- משקפי אבק;
- פנסים לנשק;
- נעלי הרים.
תרומות אסורות ציוד אישי או יחידתי:
- ביגוד, לרבות מעילים ומעילי פליז;
- נעליים;
- שעונים;
- מזגנים;
- מחשבים.
תרומות אסורות מטעמי ביטחון מידע:
- תרומה אשר מימושה מחייב העברת מידע על צה"ל, לרבות פרטי משרתים ותפקידם, אופי היחידה ופירוט עיסוקה, מידע על פעילות מבצעית ונתונים המפרטים על היכולות ועל היסטוריית היחידה.
- ציוד שמצריך חיבור לרשת צה"לית או לרשת אינטרנט בשימוש צה"ל, או כזה שמאפשר להקים רשת תקשורת.
- תרומה המכילה זיכרון אוגר מידע או המאפשרת אגירת מידע על אודות משרתי צה"ל, לרבות טקסט, תמונה, שמע או וידאו.
- כל ציוד תקשובי (כגון מחשב, טאבלט או טלפון נייד), ציוד המאפשר תקשורת, צילום או האזנה והקלטה.
נספח ד'
בעלי תפקידים המוסמכים לאשר תרומות חריגות
קבלת תרומות שלא בהתאם לתוכנית העבודה השנתית תאושר בהתאם לערך התרומה על ידי בעלי התפקידים המפורטים:
גובה התרומה |
הסמכות המאשרת |
תרומות שערכן גבוה מ5,000,000 |
ראש אכ"א |
תרומות שערכן עד 5,000,000 |
רמ"ט אכ"א |
תרומות שערכן עד 1,000,000 |
אכ"א-רע"ן הפרט והתרומות |
קבלת תרומות של תשתיות כמשמען בהוראת קבע אכ"א "תרומות – קבלה בשגרה ובחירום" שלא בהתאם לתוכנית העבודה השנתית תאושר בהתאם לערך התרומה על-ידי בעלי התפקידים המוסמכים המפורטים:
גובה התרומה |
הסמכות המאשרת |
תרומות שערכן גבוה מ1,000,000 |
מנכ"ל משרד הביטחון בהמלצת ראש אכ"א |
תרומות שערכן עד 1,000,000 |
רמ"ט אכ"א |
תרומות שערכן עד 100,000 |
אכ"א-רע"ן הפרט והתרומות |
נספח ה'
הסדרים לקבלת תרומות ייעודיות
התרומות הייעודיות המפורטות להלן יתקבלו בהתאם להסדר המפורט לגביהן:
- תרומות לחגים
א. מותר לקבל תרומות של מאכלים הנהוגים בחגים (כגון סופגניות בחנוכה) בהתאם למפורט להלן:
- התרומה תתקבל באישור קמש"פ או רמ"ח משא"ן, לכל הפחות, באמצעות "קרן לב"י האגודה למען החייל" או במישרין מבתי ספר, גני ילדים או רשויות מקומיות.
- חלוקת התרומה ביחידה תתבצע רק לאחר אישור רבצ"ר-רע"ן כשרות או מי מטעמו בהיבט הכשרות, ואישור נציג מקרפ"ר בהיבט התברואה.
ב. מותר לקבל תרומות של חבילות מזון, תווי שי וציוד עבור חיילים לקראת החגים, בהתאם למפורט להלן:
- התרומות יחולקו לרווחת קבוצות המשרתים אשר ראש אכ"א קבע כי יש להתמקד בהן ובאישור אכ"א-ענף הפרט והתרומות.
- שווי התרומה לא יעלה על שליש שכר טוראי עבור כל חייל, אלא באישור חריג של אכ"א-ענף הפרט והתרומות.
- תרומות של שימוש במתקנים אזרחיים – אם נמצא שלא ניתן לקיים אירוע צבאי יחידתי כגון טקסי מצטיינים בבסיסי צה"ל השונים, רשאי קמש"פ או רמ"ח משא"ן לאשר שימוש במתקנים השייכים לרשויות מקומיות, בהתאם למפורט בפ"מ XXX – "טקסים ואירועים".
- תרומות של הופעות אומנים – מותר לקבל תרומה של הופעת אומן באישור מקח"ר ואכ"א-עמו"ם.
- תרומות של ציוד יד שנייה – קמש"פ או רמ"ח משא"ן רשאים לאשר תרומה של ציוד יד שנייה שהתקבלה אצל "קרן לב"י האגודה למען החייל". התרומה תחולק לרווחת קבוצות המשרתים אשר ראש אכ"א קבע כי יש להתמקד בהן.
נספח ו'
פעילות של תרומת צה"ל לקהילה
פרטי היחידה הצבאית: _________________________________________________________
פרטי המוסד האזרחי (המאושר על ידי קח"ר בכפוף לאמור בסעיף 49 לעיל): ______________________________________________________________________________________________
כיצד נוצר הקשר בין הגוף האזרחי ליחידה: ____________________________________________
קהל היעד של הפעילות (כולל גיל האוכלוסייה): _________________________________________
תדירות הפעילות: o חד-פעמית – עד 3 פעילויות בשנה קלנדרית.
o רב-פעמית – מספר פעילויות רב / פעילויות בתדירות של ____ ב______ במהלך שנה קלדנרית.
מועד ושעות הפעילות: _________________________________________________________
סוג הפעילות (כגון תרבות, סיוע): __________________________________________________
פעילות הכרוכה במאמץ פיזי. יש לפרטה ולציין את המענה הבטיחותי הנוגע לה:
___________________________________________________________________
פעילות הכרוכה במאמץ פיזי. יש לפרט מהו הרכיב החינוכי-ערכי בהתנדבות, וכיצד הפעילות הפיזית תורמת
לכך: ___________________________________________________________________
מקום הפעילות: _____________________________________________________________
שימוש בציוד צבאי: __________________________________________________________
חלוקת מוצרי מזון: ___________________________________________________________
רכיבי פעילות המחייבים אישורים (הופעת להקה צבאית, כתבה בתקשורת) יש לצרף את האישור: ________________________________________________________________________________
פרטי מפקד הפעילות: _____________________________________________________
____________________________________________________________________
חתימת מפקד הפעילות
קראתי את האמור בפקודה בנושא תרומות ואני מתחייב לתדרך את המשתתפים בפעילות מבעוד מועד, להיות נוכח במהלך הפעילות ולדאוג לכך שהיא תבוצע בהתאם לכללים האמורים בה.
אני מאשר כי התייעצתי עם קב"ם היחידה ובחנתי כי לא נעשה שימוש באמצעי צבאי מסווג או כזה שעלול להכיל מידע מסווג, וקבעתי כללים שיבטיחו מניעת חשיפת מידע מסווג בפעילות, לרבות שמירה על הנחיות נוהלי חשיפה וביטחון מידע.
_______ ________ ________ _________ __________
תאריך מ"א דרגה שם חתימה
____________________________________________________________________
אישור מפקד יחידת הרישום / מפקד בדרגת סא"ל לפחות
אני מאשר את קיום הפעילות היחידתית של תרומת צה"ל לקהילה, חד-פעמית / רב-פעמית לשנה הקלנדרית ____________________, בהתאם לפרטים שצוינו לעיל.
_______ ________ ________ _________ __________
תאריך מ"א דרגה שם חתימה