הקצינים שיוצאים למסע משותף עם הפצועים - ולמענם
מסע שיקום הוא תהליך ארוך, שהופך למורכב יותר בהיעדר נגישות מספקת למידע על זכאות הפצועים. כדי לענות על הצורך הזה, הושק תפקיד חדש - קציני תל"מ, שכל מטרתם היא סיוע לנפגעי הקרב בחזרה לשגרה, ומימוש מלוא הזכויות שלהם
שלושה חודשים חלפו מאז הסתיים קורס ההכנה הראשון של מערך תל"מ (תמיכה, ליווי ומיצוי זכויות) החדש, עליו פיקד רס"ן עמיעד טאוב, ומאז כבר הוכשרו לתפקיד 250 קציני וקצינות מילואים. מדובר במספר שרק יילך ויגדל, לאור הצורך הגובר בהענקת מעטפת לפצועי נפש וגוף נוספים בעקבות המלחמה.
"בעבר", מספר רס"ן טאוב, "הם נאלצו לפלס את דרכם בכל מה שנוגע לבירוקרטיה וזכויות. עכשיו תהיה להם כתף תומכת, ומישהו שילך איתם יד ביד".
המטרה של המסלול היא לדאוג ולוודא שיהיה לצידם נציג צבאי תומך ובקיא בכל הנוגע להליך המנהלי, שעלול להיות מורכב וארוך: "מישהו שיראה אותם, ויצעד איתם במסע החיים המחודש. ותוך כדי, יספק סיוע מקצועי בהתמודדות עם פרוטוקול המערכת - ליווי שכמותו לא קיים בימים אלו".
התהליך מתחיל במימוש הזכויות המגיעות להם מהרשויות, אך ממש לא מסתיים בפרטים הטכניים. "תל"מ כאן כדי לראות את צורכי המעגל המשפחתי כולו, ולסייע היכן שאפשר".
מקימי התוכנית מצאו כי האתגר השזור במילוי הטפסים השונים, ובהכרת הדברים להם הם זכאים - נובע מכך שאין הנגשה מספיק מדויקת למידע. "כדי להתמודד עם זה, קציני התל"מ מגיעים לביקורי בית, ומסייעים להם בתכלול המענים", הוא מסביר, "מהסדרת תשלומים פשוטה ועד לקבלת תו נכה".
"מחוז אגף השיקום יוצר קשר ומצוות לפצוע שמעוניין בכך קצין תל"מ", מרחיב רס"ן טאוב על תחילת התהליך, "אנו שמים דגש על אוכלוסיות עם פגיעות מורכבות יותר, ורק לאחר שחרור מאשפוז. הבנו שבשלב זה הם גם עלולים לחוות תחושת נטישה לאחר השחרור מבית החולים שבו הם יותר 'עטופים', שגם כוללת בתוכה אתגר רפואי כשהם לא נמצאים תחת פיקוח צמוד".
לכל פצוע מותאם קצין תל"מ אישי, שמלווה אותו בתהליך: "הם ינהלו את הקשר שלהם באופן אינדיבידואלי על פי ההתקדמות של כל מטופל".
על מנת שיוכלו להיות שותפי מסע מקצועיים, פותחה עבור הקצינים הכשרה ייחודית שנערכת במשך שבוע ע"י מיטב המרצים והמנהלים של משרד הביטחון, צה"ל ומומחים. "היא כוללת עבודה פרטנית בסימולציות ותרחישים. למשל מפגשים עם משתקמים ובני משפחתם, מפגש עם קציני תל"מ הפועלים בשטח ועוד וכן עבודה במחוזות", מתאר מפקד הקורס.
היום כבר יש קצינים וקצינות תל"מ שמבססים תהליכים עמוקים עם פצועים, ומסייעים להם בחזרה לשגרה, וקבלת הזכויות המגיעות להם. אחת מהן היא סמ"ר (במיל') שלומית, שסיימה לאחרונה את הקורס הראשון במסלול.
"אני מלווה לוחם מגולני שנפגע קשה בעזה. הוא בקושי יוצא מהבית", היא מספרת, "במהלך ההכשרה דיברו איתנו גם על כלבי שירות, וחשבתי שזה יכול להתאים לו. ביחד הגשנו בקשה והוא צפוי לקבל אותו בקרוב".
חלק נוסף בשירותה של שלומית הוא לשמש כקמב"צית במחוז השיקום בבאר שבע, אל מול מערכת הזכויות של הענף. "אני מלווה את קציני התל"מ, ומסוגלת לתת להם מענה מהיר - גם אם מדובר במטופל שלא רואה את ההפניה לרופא, אני מי שמחברת בזמן אמת בין המלווה לצוות התפעולי, או מוודאת עם העירייה לאיזה הקלות בתשלומים הפצוע זכאי".
ועם העבודה המרובה, מגיעות גם דילמות הפוגשות אותה ואת חבריה לא פעם: "למשל הרצון לעזור, אבל גם לתת לפצועים חכה ולא דגים. המטרה היא שהם ידעו להתמודד עם הנושאים הללו גם בכוחות עצמם בסוף התהליך".
עד כה הוכשרו, כאמור, 250 קציני תל"מ במילואים, אשר אותרו על ידי התוכנית. "תהליך הקבלה כולל בתוכו ראיונות עם קציני המטה של התוכנית, ולאחר מכן הסמכה באופן המיטבי ביותר עבור התגשמות החזון", מפרט מפקד הקורס, "אך בעתיד, צפויים שינויים רבים באיתור והדרכת הקצינים".
"אנחנו לומדים המון מהעבודה, ונוצר עכשיו תהליך ייעול", מדגישה הקצינה, "דברים שאני והעמיתים שלי מסיקים ממקרי אמת יהפכו לחומר הלימוד בהכשרות הבאות".
"אנו חרטנו על דגל התוכנית להיות שם עבור כל פצוע", מסכם רס"ן טאוב, "בסוף השאיפה, ממנה גם קמה התוכנית, היא שהפצועים יחזרו לחיות חיים יצרניים בצל האתגרים הרפואיים ויתקדמו הכי גבוה ורחוק שהם רוצים ויכולים".
ליצירת קשר למעוניינים להצטרף לתוכנית: המוקד הטלפוני של אגף השיקום במשרד הביטחון 8150*