צה"ל הוא צבא העם המשקף את החברה הישראלית על כל גווניה, ועכשיו גם בתעסוקה!

מדור גיוון תעסוקתי במרכז תע"ץ פועל לקידום העסקת אנשים עם מוגבלות, ולקידום העסקת נכות ונכי צה"ל בפרט, תחת הסלוגן 'ש=ה לעבוד בצה"ל'.

ההכרה באחריות החברתית של צה"ל, לצד ההבנה כי הידע והיכולת להעסיק הון אנושי מגוון מזכה את הארגון ביתרונות גדולים, הובילו להקמת מדור גיוון תעסוקתי אשר פועל לקידום העסקה מגוונת בכל התפקידים המקצועיים בצבא. ישבנו לשיחה עם שני קראוז, הממונה על גיוון תעסוקתי בצה"ל, וחזרנו עם כל הפרטים.

06.02.22
גל פלוק רוה, מערכת אתר צה"ל

גיוון תעסוקתי זו פרקטיקה ניהולית ייחודית ושדה מחקר שעוסקים בפיתוח של מדיניות, נהלים וכלים לטובת יצירת סביבה ארגונית, המאפשרת קליטה וקידום של אנשים מאוכלוסיות מגוונות בחברה הישראלית. מאמצי הגיוון מבקשים לאפשר הזדמנות שווה לאוכלוסיות שחוות אפליה בשוק העבודה.

שני קראוז, אזרחית עובדת צה"ל, הממונה על הגיוון התעסוקתי מסבירה: "הכל התחיל כשראש השירות הסוציאלי, אע"צ שלי סהר, זיהתה את הצורך והובילה את הקמת התחום. בשלב הראשון יצרנו שיתופי פעולה עם האגף לשיקום נכים במשרד הביטחון, עם משרדי ממשלה שונים ועם עמותות כדי ליצור מאגר איכותי של מועמדים לתפקידים השונים. הבחירה להתמקד בשלב הראשון באנשים עם מוגבלות נבעה מההכרה באחריות ובהזדמנות שיש לנו לשלבם במעגל העבודה, כארגון ציבורי מרכזי בחברה הישראלית, ומתוך ההכרה בחשיבות של העסקת נכות ונכי צה"ל דווקא בצה"ל".

"צה"ל מוביל מענים ייחודיים ופורצי דרך במשק", היא ממשיכה: "גם במיצוי הפוטנציאל של עובדים שהופכים לאנשים עם מוגבלות במהלך תקופת ההעסקה. נתוני המטה לשילוב אנשים עם מוגבלות מראים שאחד מכל חמישה אנשים בישראל בגילאי העבודה הוא אדם עם מוגבלות. קצב הגידול של אוכלוסיית האנשים עם מוגבלות מהיר באופן משמעותי מקצב הגידול של האוכלוסייה הכללית, כך שמדי שנה יש יותר ויותר אנשים עם מוגבלות. המציאות הזו מחייבת מעסיקים לחשוב על העובדים שלהם גם בראייה עתידית ולייצר מענים שיאפשרו למצות את העובדים. אנחנו הצבנו לנו מטרה לפתח מדיניות שתסיר חסמים, תספק כלים ותתווה דרך למימוש היכולות והשאיפות המקצועיות של עובדות ועובדים גם כאשר הם חווים שינוי ביכולת התפקודית".

בכל אחד מהגופים הגדולים בצה"ל יש ממונה על הגיוון (מג"ן), לטובת קידום רב-זרועי של התחום. "אנחנו לא מתפשרים על האיכות, להיפך. הצלחנו לקלוט בשנתיים האחרונות אנשים מקצועיים, מוכשרים, יצירתיים, מחויבים ומלאי מוטיבציה, שהם אנשים עם מוגבלות וכישורים. אחת התוכניות הייחודיות שאנחנו מובילים במסגרת הפעילות שלנו היא תכנית 'מוכשרים' שמציעה הכשרה מקצועית, ללא עלות, ומאפשרת למשתתפים בה להתמודד על תפקיד בעיסוק אליו הוכשרו. בתוכניות מהסוג הזה כולם מרוויחים, אנשים עם מוגבלות וצה"ל".

בשנת 2020 הופצה תכנית יעדים רב-שנתית שמגדירה לגופים הגדולים בצה"ל קליטת אחוז מסוים של אנשים עם מוגבלות משמעותית מסך הקליטות השנתי: "אני לא רוצה שיקבלו מישהי לעבודה כי היא אישה עם מוגבלות", מסבירה קראוז, "אני רוצה שיקבלו אותה כי היא המועמדת הכי מוכשרת בחדר. אבל כדי שהיא תוכל להיכנס לחדר, כלומר שתקבל טלפון, תזומן לראיון וגם תוכל להיכנס פיזית למרחב, צריך להסיר חסמים. התפקיד שלנו הוא להפוך את הסביבה הצבאית לנגישה בכל הרמות, החל מניפוץ סטריאוטיפים ודעות קדומות ועד לביצוע עבודות נגישות במרחב הפיזי".

קובי שריקי, הנדסאי שנקלט לפני שנה וחצי ומועסק כאזרח עובד צה"ל בתפקיד של 'קצין בקרת איכות' ביחידת יפת"ח, מספר: "חיפשתי עבודה ושמעתי על מדור גיוון תעסוקתי בצה"ל. הגשתי את קורות החיים שלי מכיוון שאני אדם חירש. עברתי מספר ראיונות, התרשמו מהיכולות שלי והודיעו לי שהתקבלתי".

"אני יכול לומר חד משמעית", הוא מסכם, "שאילולא העשייה החשובה הזו ואילולא צה"ל ראה את היכולת המקצועית שלי כהנדסאי, הסיכויים שלי למצוא עבודה היו אפסיים בהחלט".

"זוהי רק יריית הפתיחה", מכריזה קראוז, "בקרוב נרחיב את הפעילות שלנו לקידום העסקה של אוכלוסיות מגוונות נוספות. גיוון תעסוקתי הוא אינטרס ארגוני של צה"ל. הערכים של גיוון והכללה עולים בקנה אחד עם רוח צה"ל ועם המחויבות של צה"ל ליצור הזדמנויות שוות לכל הבאים בשעריו".

היום אנחנו יכולים לומר בגאווה: 'ש=ה לעבוד בצה"ל'.

לחצו לצפייה במשרות לאיוש ולהגשת מועמדות: https://bit.ly/3uuzPrk