ניתחנו עם האנליסטיות איך הופכים הר נתונים - לתקיפה נגד חיזבאללה
לצד מפקדים בכירים, טלפונים אדומים, צוותי אוויר ומודיעין, פועלות גם אנליסטיות מבצעיות בתא התקיפה. תפקידן? לעשות סדר באינספור נתונים שמגיעים מהכוחות בשטח, להמליץ על הצעד הטקטי הבא, וגם להתוות דרכי פעולה, כאשר חיזבאללה משגר טילים ממתקן אזרחי
בחמ"ל התקיפות בפצ"ן מאתרים, מתכננים ולבסוף - משמידים מטרות חיזבאללה. עם פרוץ המלחמה, החליטו לייעל את התהליך, בין היתר בעזרת אנליסטיות מידע מבצעי, שמאז פרוץ המלחמה פועלות צמוד למקבלי ההחלטות בפיקוד.
"התפקיד של אנליסטית הוא להפוך את צה"ל לארגון חכם יותר - שכל החלטה של מפקד בשטח, תתקבל על בסיס מידע מדויק יותר שהוא מקבל, בין אם לטווח מיידי או לטווח ארוך", פותחת סגן ר', קצינת צוות האנליסטיות בתא התקיפה.
מדובר במספר חיילות, שמנתחות מידע מתצלומים וממגוון מאגרים, מפתחות תוכנה, ומסכמות את כל האינפורמציה להמלצות אסטרטגיות. מעבר כוחות, תכנון תקיפות, הגדרת יעדים מבצעיים - מתבצעים רק על סמך נתונים מתמונת המצב הרחבה, שהן מספקות.
אנליטיקה למתחילים
איך הן עושות את זה? "בשביל להסיק מסקנות, אנחנו נעזרות בשפות תכנות שמנגישות אינפורמציה ונתונים מורכבים לתצוגה פשוטה, כמו טבלה או תרשים", מסבירה סגן ר'. כך, באמצעות כמה שורות קוד, הופך מאגר נתונים - לדרכי פעולה.
כשברשותן כלל המידע בתצורה ברורה יותר, נותר "רק" לפתח מערכות שישמשו את הכוחות בשטח. "אנחנו בונות כלים טכנולוגיים, שמותאמים לצורך הספציפי של היחידה איתה אנחנו עובדות", מספרת סמ"ר (במיל') ת', אנליסטית מידע מבצעי. בצורה הזו, כמה מדדים פשוטים וסקירה גרפית עונים על השאלות העיקריות העולות בקבלת החלטה: מתי לנקוט בפעולה? ומה הצעד הבא? ועוד ועוד.
ידע מתורגם לפרקטיקה
"במלחמה, גבר משמעותית הצורך בקריאה והבנה של המון אינפורמציה ממספר שדות ותחומים במקביל, וקיבלנו שיבוצי חירום", משחזרת סמ"ר (במיל') ת'. "כל אנליסטית הוצבה בתא תקיפה בגזרה אחרת: צפון, מרכז ודרום", מוסיפה סגן ר', "ושתינו, ת' ואני, נשלחנו לסייע במרכז האש של פצ"ן".
"ישבנו בתא שחקר את כל נתוני התמ"ס (תלול מסלול) שיורה חיזבאללה, ומדי יום היינו נפגשות עם מקבלי ההחלטות בפיקוד", מתארת הקצינה, "הם מודיעים לנו על יעדים מבצעיים, ותפקידנו לחקור את המידע בזמן אמת, ולהחזיר להם המלצה איך כדאי לפעול כדי להגיע להישג המבצעי".
הן נעזרו בידע המקצועי שלהן, אותו רכשו בהכשרתן בבסמ"ח ובניסיונן בתפקיד - ובשילוב המידע מהקמ"נים, הנגישו אותו לבכירים בפיקוד. "למשל, כשהם מעבירים לנו טבלאות אקסל, עמוסות בנ.צ. של מטרות תקיפה וזיהוי של שיגורים, אנחנו מזינות את המידע למערכות", מפרטת הקצינה, "ובמקום מסמך עמוס, מתקבלת תמונת מצב מדויקת, שעוזרת לתכנן את הצעד הבא".
כך מצאו את עצמן האנליסטיות מפתחות מערכות ייעוץ, שעוזרות לקבוע את סדר היום של התקיפות בגזרה הצפונית. "למרות שזאת הפכה להיות השגרה שלנו, העבודה מאוד משתנה", משתפת סמ"ר (במיל') ת', "במיוחד כשיש כוחות מתמרנים בשטח. כי יש לבדוק מתי הם צריכים לנוע ואילו מקומות מוגנים יותר
מבחן המציאות
לפני מספר חודשים, אותר מחסן אמל"ח ומתקן שיגור טילים של חיזבאללה שכוון לעבר ישראל, קרוב למוצב יוניפי"ל. האחראיות לאיתור? אותן האנליסטיות במרכז האש של פצ"ן.
"הגיעה אלינו השאלה: האם יכול להיות שהאויב יורה עלינו מהמיקום הרגיש הזה, שהוא לא אמור לשגר מתוכו?" נזכרת סמ"ר (במיל') ת', "הדבר הראשון שעשינו היה להצליב תאריכים עם מקומות שיגור, וכך ידענו להוכיח שזה קרה בוודאות".
"בעיניי, מדובר ברגע שיא של העבודה שלנו עד כה", מצהירה סגן ר', "זה ניתוח אנליטי שהחיילות עשו, וממנו פיתחנו כלי שידע לספק תשובה מדויקת על השאלה שקיבלנו. העברנו את הידע שהיה לנו בתחום, לשפה של הגזרה".
המסע שלנו היה רק טעימה מעולם מאגרי המידע ופיתוח פתרונות מבצעיים, אך בשביל מנתחות המידע זה ממש לא המקרה. מטרתן היא לתת מענה אסטרטגי לכל כוח, ולא רק בגזרה בה הן מוצבות. "עם הזמן, מציבים עוד אנליסטים בתאים ובמקומות נוספים", מספרת סגן ר', "כך שנוכל לשתף את הפיקודים השונים בכל המידע הרלוונטי, לייצר תמונת מצב רחבה יותר, ולעזור להצלחה הכוללת בכל גבול".