כך בנתה ממר"ם את תשתית המידע של צה"ל אז והיום

12.06.25
מערכת את"צ

בשנת 1959, הרבה לפני שנשמעו מונחים כמו 'ביג דאטה' או 'ענן מבצעי', נכנס המחשב הראשון ליחידת ממר"ם והניח את אבן הפינה למהפכת המידע בצה"ל. 66 שנים אחרי, היחידה עדיין ניצבת בליבת המערכה הדיגיטלית של צה"ל - ומשמשת כמנוע שמאחורי מאות מערכות טכנולוגיות קריטיות.

במהלך השנים עברה ממר"ם כברת דרך - ממערכות מידע בסיסיות ועד הקמת ענן מבצעי עצום שמאפשר לכלים חיוניים בצבא לפעול בצורה מהירה, מאובטחת ומבצעית, גם בשגרה ובעיקר בחירום.

"היום אנחנו תשתית דיגיטלית לכל דבר בצה"ל", מצהיר סא"ל ש', רע"ן ביחידת ממר"ם, שאחראי כיום על מספר פלטפורמות מבצעיות המופעלות בענן של צה"ל, בהן גם 'מסר לאומי' - מערכת ההתרעה הלאומית. 

"המערכות שאנחנו מתחזקים לא נמצאות רק בעורף - הן פועלות בקצה המבצעי של צה"ל. אנחנו מהווים את הקרקע הדיגיטלית שמתחת לרגליים של מפקדים ולוחמים בשטח", הוא מתאר את גודל האחריות.

לדבריו, ביום שבת השבעה באוקטובר - הייתה לתשתיות ממר"ם חשיבות מכרעת: "מיד אחרי ההתרעה הראשונה תשתיות הענן של ממר"ם החזיקו את כלל מערכות ההתרעה, השליטה והשליפה של מידע בזמן אמת. זה מה שאפשר תגובה טכנולוגית מהירה שהובילה לפעולה בשטח".

"מלחמת יום כיפור הייתה ההוכחה הראשונה שמידע מציל חיים", נזכר אל"ם (במיל') אריה עמית, ממקימי תחום מערכות המידע בצה"ל ומפקד ממכ"א לשעבר.

עמית הצטרף לממר"ם ב-1969 כעתודאי לפיזיקה, והפך עד מהרה לאחד מעמודי התווך של התחום.

"במלחמת יום כיפור הייתה הבנה פתאומית, אולי לראשונה, שמידע זמין, מדויק ונגיש בזמן אמת יכול להציל חיים. המערכת שפיתחנו לאיתור נעדרים ונפגעים הפכה לכלי קריטי בלב הלחימה", הוא מסביר.

מאז היה עמית שותף לפיתוח עשרות מערכות מידע צה"ליות, ביניהן מערכת השכר של צה"ל, שעדיין פעילה, וכן מערכות לגיוס חירום, סיווג ומיון.

"ראינו את צה"ל משתנה מול העיניים שלנו - מעבודה עם קלסרים, למערכות ניהול בזמן אמת. וזה שינוי שלא היה קורה בלי האנשים בממר"ם".

העשייה של ממר"ם לא נעצרת בגבולות צה"ל. בוגריה ממשיכים להוביל את עולם ההייטק והתעשיות הביטחוניות בישראל. גם לאחר שחרורו של אל"ם (במיל') עמית, הוא שימש בתפקידי ניהול בכירים והקדיש את זמנו לשימור מורשת חיל הקשר והתקשוב.

"הקמנו פה תרבות. תרבות של פתרון בעיות, של שירות, של מצוינות. וזה משהו שנשאר גם הרבה אחרי שהמדים יורדים".

כיום הוא חבר נשיאות הלשכה לטכנולוגיות המידע, ולשעבר כיהן כיו"ר הלשכה. הוא כתב את הספר "מערכות מידע - לא רק טכנולוגיה", המדגיש גם את מורשתו שמקורה בהתפתחות מערכות המידע בצה"ל.

לאורך השנים, ממר"ם הייתה ועדיין שחקן מרכזי בזירת הלחימה הדיגיטלית של ישראל. מתשתיות הענן, דרך מערכות שליטה ובקרה, ועד תחזוקה שוטפת של מאות מערכות קריטיות.

"אנחנו לא כותבים את כל הקוד, אבל אנחנו הסלע שעליו הוא נכתב", אומר סא"ל ש', "המשימה שלנו ברורה - לאפשר לצה"ל לנצח גם בעולמות החדשים של המידע והטכנולוגיה. זו אחריות כבדה - אבל זו גם שליחות".