הכירו את הסוכן החשאי של צה"ל בחלל - ואת מי שמפעילות אותו
מתוך חמ"ל תת-קרקעי, לבושות בסרבל, שולטות מפעילות הלוויין של 9900 בגוף שמיימי עצום שמשייט בחלל ואוסף מודיעין על האויב, כשהוא בלתי נראה ובלתי נשמע. בפגישה קצרה בין משמרת אחת לאחרת, שמענו על התפקיד הייחודי, הפעילות המשמעותית באיראן - ואיך שומרים על לוויין 'בריא'
אם הייתם פותחים את 'גוגל מפות' ומזינים את נקודות הציון הנכונות, הייתם יכולים בקלות לאתר את הבית שלכם, לצד תצלומים עם לא מעט פרטים על האזור. מהמכולת בפינה ועד מספר העצים בגן הציבורי, כמה מידע תצליחו לאסוף על השכונה שלכם - מהתצלום האווירי בלבד?
מאז פרוץ המלחמה, תקיפות בזירות מרוחקות הפכו עניין שבשגרה. אך האם חשבתם פעם איך אפשר לאתר ולזהות מטרות לתקיפה במקומות הנמצאים מאות אם לא אלפי קילומטרים משטח ישראל? במרכז החלל של 9900, משתמשים בתמונות לוויין בדיוק עבור מטרה זו.
תמונת ארכיון
איסוף מודיעין, תכנון תקיפות ואפילו בדיקת התוצאות שלהן, כולם מאפשרים לצה"ל לנהל את המערכה בעומק - כאילו הייתה ממש בסמוך לקו הגבול. כפי שגורם בכיר ביחידה מעיד: "בכל יום במהלך מבצע 'עם כלביא' נעזרנו במאות הדמיות ותמונות לווין שצולמו לאורך שני העשורים האחרונים".
תמונת לוויין, ארכיון
כשאני פוגשת את מפעילות הלוויין לראשונה בתחילת יוני, הן שומרות על פנים חתומות. שוברות מדי פעם את הרצינות עם חוויות מהמשמרות הארוכות שלהן, ועם תום שיחתנו מזדרזות בחזרה לבסיס.
גם אם הן יודעות ברגעים אלה על המבצע הנועז נגד איראן, אליו עתיד צה"ל לצאת תוך ימים ספורים ממועד הראיון שלנו - הן לא מראות את זה בכלל, אף לא לשנייה.
"הרבה מדמיינים את התפקיד שלנו כמי שמסתכלות על מסך ומזיזות מצלמה בשלט רחוק בעזרת ג'ויסטיק", צוחקת סמ"ר ד', מפעילת לוויין, "בפרקטיקה, ההפעלה שלו הרבה יותר מורכבת מזה או מכל סנסור אחר. נדרשת שרשרת ארוכה של משמרות ובעלי תפקידים. כל אחת ואחד מאיתנו שעולה על הסרבל ויורד לקומה המבצעית לקחת חלק במאמץ - הוא עוד חלק קטן בפאזל המודיעין העצום".
תמונת ארכיון
"זה לא כמו לשלוף את הטלפון ולצלם. תמונת לוויין היא הרבה יותר ממה שנראה לעין. היא מספקת המון נתונים שאי אפשר לקבל מאף רחפן או כלי איסוף אחר", מחדדת חברתה לצוות, סמל נ', "אחרי שמצלמים את התמונות, הן עוברות למפענחי המודיעין החזותי ביחידה שמזקקים מהן מידע ומעבירים אותו הלאה בציר המבצעי".
במהלך המשמרת, כפי שנ' מפרטת, כל הסובבים אחראים על הפעלת הלוויין יחד: "הכלי מצלם מסביב לשעון, ולכן אנחנו צריכים לתמרן ולהזיז אותו בהתאם לצרכים שלנו. הצוות עומל על בניית תוכנית איסוף שמאפשרת לנו לנצל את הפוטנציאל שלו בצורה המיטבית".
אך לצד הפעילות המודיעינית, מפעילות הלווין גם אמונות על שמירת שרידותו בחלל: "יש הרבה פרמטרים שיכולים להשפיע על 'בריאות' וכשירות הכלי. הסביבה מאתגרת ומלאה במטאורים ורכיבים שונים שמרחפים במרחב. לכן, אנחנו משדרים לו באופן קבוע פקודות שקולטות את תקינות החלקים - רק ככה נצליח לוודא שהוא ישרוד לאורך זמן ויספק לנו מודיעין איכותי רציף".
תמונת לוויין, ארכיון
היתרון המובהק שלו על כלים אחרים המשמשים למודיעין הוא שהלוויין מסתובב סביב כדור הארץ באופן קבוע וללא הפסקה - מחוץ לאטמוספירה. "אין לו התייחסות לתחומי טריטוריה ומעברי גבול, הוא לא צריך לבקש רשות להיכנס למקומות מסוימים", מבהירה סרן ע', פיזיקאית וקצינת מחקר חללי, "ובניגוד לרחפן, הלוויין אינו נראה לעין, משמיע קול או מסגיר את נוכחותו. כך יש לנו גישה למקומות רחוקים שקשה לנו להגיע אליהם בלעדיו".
ואכן, לפני מספר שבועות, בשעות המכריעות שלפני היציאה למבצע ההיסטורי, סייעו אנשי היחידה לאתר סוללות טילי קרקע-קרקע וקרקע-אוויר שהיוו איום על כוחותינו. זאת, על מנת לסלול נתיבים מיטביים ולהבטיח את שלומם של טייסי חיל האוויר.
בתום סבב התקיפות של מכת הפתיחה, ביררו מפעילות הלוויין את תוצאות הפעילות העוצמתית. בעזרת תצלומי הלוויין שנאספו, ניתן היה לזהות אילו מטרות הושמדו בהצלחה ובאילו מקומות נדרשה תקיפה חוזרת, וכך, הוחלט מה ייתקף בשנית בסבב הבא - בזמן אמת ובהתאם למצב הדינאמי בשטח.
תמונת לוויין, ארכיון
"ברור שיש גם מגבלות, לא הכול ורוד", הן מדגישות, "בסוף, הלוויין מסתובב בקצב מסודר ואני לא יכולה פשוט להזיז אותו בשלט רחוק לאן שאני רוצה, אבל יש לנו את השיטות שלנו לספק מענה בהתאם לצורך שעולה מהשטח, גם אם זה דורש מאיתנו לצאת עוד יותר מהקופסה ולהשקיע כמה זמן שצריך".