מנהרת הזמן במודיעין לחודש מאי
שלום רב!
ב"מנהרת הזמן" במודיעין בחודש מאי יובלט אירוע הטבח במעלות
לציון 50 שנה לפיגוע (13-15 מאי 1974), שגבה חייהם של 28 ישראלים, שנרצחו ע"י המחבלים של חז"ד.
רובם, בעת ניסיון החילוץ של לוחמי סיירת מטכ"ל שנכשל. היה זה חלק מסדרת פיגועים חודרי גבול מלבנון שהחלו בקרית שמונה ב- 11 אפר' 1974.
בתקופה זו עדיין היו פיקוד הצפון וצה"ל עסוקים בלחימה מול סוריה שהסכם שביתת הנשק עימה נחתם רק בסוף מאי.
הכירו גם את מבצע "אבק דרכים" (30 מאי 1990) שהביא לסיכול המגה פיגוע הימי ברגע האחרון בחוף ניצנים.
בברכת מורשת אמ"ן, סא"ל מיל' גדעון מיטשניק
מאי 1950-
הקמת ענף מחקר בחיל המודיעין
סא"ל מרדכי גיחון, שהחל דרכו במודיעין של הבריגדה היהודית כיהן כר׳ הענף הראשון. בתקופתו התרחב המחקר הצבאי והחל גם המחקר המדיני. במוקד העשיה עמד אז תרחיש "מקרה הכל" לנוכח חשש מפתיחת מלחמה כלל ערבית נוספת.
9 מאי 1972-
מבצע "איזוטופ"
מבצע של סיירת מטכ"ל לשחרור בני הערובה שנחטפו במטוס "סבנה". המטוס שהמריא מבלגיה נחטף לאחר נחיתת ביניים בוינה ע"י ארבעה מחבלים (מתוכם 2 נשים) מארגון "ספטמבר השחור" והונחת ב-שהית לוד. לוחמי סיירת מטכ"ל בפיקוד אהוד ברק פעלו בחמש חוליות, שבין מפקדיהן היו ראה"מ, בנימין נתניהו, עוזי דיין, דני יתום ועוד. גם על פיגוע חטיפה זה לא היתה התרעה.
11 מאי 1960-
חטיפת אייכמן
הפושע הנאצי אדולף אייכמן, מבכירי ה-ס.ס ואדריכל "הפתרון הסופי" נחטף בבואנוס איירס במבצע מורכב של המוסד ע"י צוות היח' המבצעית של אנשי שב"כ ומוסד. לאחר חקירה ראשונית הוטס לארץ, הועמד לדין והוצא להורג.
12 מאי 1948-
המברק הצרפתי שהגיע לבן גוריון
ערב ההחלטה על הקמת המדינה– במהלך הדיון הגורלי של מנהלת העם (הממשלה הזמנית שבדרך) האם לקבל את הדרישה האמריקאית להפסקת אש, או להכריז על הקמת מדינה יהודית עצמאית- קיבל דוד בן־גוריון מידע סודי שמקורו היה במודיעין הצרפתי. נמסר בו, שמנהיגי מדינות ערב החליטו בפגישה בדמשק בתמיכה חשאית של בריטניה- לצאת למלחמת נזק נגד המדינה היהודית שצפויה לקום והכינו תוכנית פלישה בהתאם. מקור המסמך היתה הקונסוליה הצרפתית ירושלים, והמברק התבסס על דוח ששלח הנספח הצבאי הצרפתי בניירות יום קודם לכן למטה הצבא בפריז.
18 מאי 1965-
אלי כהן
אלי כהן, לוחם הסתר, נתלה בכיכר המרכזית בדמשק לאחר שנלכד ב-ינואר 1965. כהן, יליד מצרים (שנמנה גם על עצורי "עסק הביש"), גוייס בראשית שנות ה-60 ליח' 188 של אמ"ן ונשלח לארגנטינה לננית סיפור כיסוי. לדמשק הגיע ב-1962, "התברג" בצמרת המשטר והעביר במשך 3 שנים (בהן הועברה היחידה ל"מוסד") מידע איכותי רב ומגוון. המאמצים הרבים לשחררו ולהצילו לא הועילו וכך גם לא צלחו הנסיונות מאז מותו להבאת גופתו לארץ.
24-25 במאי 1991 -
מבצע "שלמה"
להעלאת יהודי אתיופיה ברכבת אווירית לנוכח קריסת שלטון מנגיסטן. במשך 35 שעות הטיסו כ-40 מטוסים למעלה מ-14,300 יהודים. למנצע -שנטלו בו חלק צה"ל, אמ"ן, המוסד והשב"כ– קדמו מו"מ מדיני והסכם חשאי.
31 מאי 1987-
ועדת לנדוי
בעקבות פרשת עיזאת נאפסו הוקמה ועדת חקירה לבדיקת שיטות ונהלי החקירה בשב"כ בראשות השופט העליון בדימוס, משה לנדוי. הוועדה קבעה את כללי ה"מותר והאסור" בדגש על האיסור להפעלת "לחצים פסולים" פרט למקרים חריגים בהם יינתן אישור מיוחד להפעלת לחץ פיזי מתון. כן נקבעו נהלים ומנגנונים לפיקוח על שיטות החקירה בשב"כ.
30 מאי 1990-
מבצע "אבק דרכים"
בפעולה משולבת של אמ"ן, חיל הים, חיל האוויר וכח חי"ר הושלם (בצהרי חג השבועות) מבצע סיכול המגה פיגוע הימי של ארגון חש"פ אבו אלעבאס, שכלל אניית אם ששיגרה 19 מחבלים במספר סירות זודיאק. אמ"ן ומד"ן (מספן המודיעין) עקבו אחר כוונות הפיגוע לאורך זמן, וחיל הים נערך במשך שבועות לסכל הפיגוע למרות היעדר מידע קונקרטי על העיתוי והמיקום. אלא שהמודיעין לא ידע על מועד יציאת אניית המחבלים לפיגוע ב-27 מאי מלוב. התרעה על כוונת פיגוע יצאה ערב חג השבועות. החל משעות הבוקר של חג השבועות, 30 מאי 2000, ערכו כלי השיט של חיל הים סיורים בליווי מטוסי סיור והוגברה עירנות מערך הגילוי הימי. חלק מהמחבלים נתפסו מול חוף געש בשעות הבוקר אך הפיגוע סוכל על חוף ניצנים עצמו רק בשעות אחה"צ בשיתוף בין טייס נועז(אל"מ ישראל בן חיים, שזכה לצל"ש מפקד חה"א) כח ימי וכח יבשתי . 4 מחבלים נהרגו ו-7 נשבו.