זה מה שקורה כשבוחני הרכב מעבירים להילוך קרבי

למכוניות בפורמולה 1 יש את ה"מוסכניקים" שלהן, ולרק"מים - יש אותם. בוחני הרכב של הטנ"א אמונים על תיקון כלי הרכב הגדודיים, גם בעומק שטח האויב. שמענו מרס"ל ר' מה נמצא בארגז הכלים שלהם, על הקשר בין טיפול בהאמר והצלת חיים, ואיך הוביל 'רכב פגר' לחיסול חוליית מחבלים

19.05.25
איתמר לוי, מערכת את"צ

בוחני הרכב המיומנים של חיל הטנ"א יפתרו את התקלות הטכניות בכלים גם בשדה הקרב, תחת אש, ועוד לפני שתספיקו להגיד "ג'ק רובינזון". תמצאו אותם מטפלים בכל כלי הרכב של הגדוד שהם תחתיו: מרכבי השטח כמו האמר, ועד רק"מים כמו אכזרית, נמ"ר ופומ"ה.

אך תפקידם ממש לא מסתכם ב'רפואת כלים': "אנחנו מנסים לאתר את כל הבעיות שמסכנות חיי אדם, כי אנחנו אחראים גם על הלוחמים", אומר רס"ל ר', בוחן רכב בחיל הטנ"א. "אם יעוף גלגל, מנוע לא יעבוד, ברקסים לא יגיבו או ההגה ייתקע - עלולה לקרות תאונה. התפקיד שלי הוא למנוע אותה, עוד לפני שהרכב יצא לדרך. בטח כשמדובר במשימה בשטח אויב". 

לוחם עם וסט ונשק ליד רכבי שטח בשטח אויב

כשאני מבקש ממנו לתת דוגמה, הוא משחזר אירוע בו קיבל קריאה בהולה לתקן האמר של סמח"ט, שנתקע בעומק ג'באליה במהלך היתקלות. "בדרך כלל מדובר בתיקון קל - ובאמת תוך כ-25 דקות טיפלנו בו", הוא מסביר, "אבל בדיוק כשסיימנו את העבודה והתחלנו לקפל את הכלים, אחד הלוחמים לידינו נפצע קשה מירי צלף".

רס"ל ר' והצוות שלו דאגו להעמיס מיד את הפצוע על ההאמר שזה עתה תיקנו, והוא פונה לבית החולים: "אחרי כמה ימים שאלתי את המג"ד שלי מה קרה איתו, והוא סיפר לי שהוא ניצל - בזכות הפינוי המהיר בהאמר".

מכונאי בבודק רכב בתחיל הטנ

חוץ מפעולות תגובתיות בהן חייבים בוחני הרכב לפעול תחת לחץ כשהשעון מתקתק, הם מובילים גם מהלכים יזומים ומתוכננים מראש. כך למשל קרה, כשחוליית חיזבאללה שיגרה טילי נ"ט מאחד הכפרים בדרום לבנון, והכוחות התקשו תחילה לזהות את מיקומה המדויק. 

"לכן לקחתי 'רכב פגר' - גרוטאה חסרת מנוע שצה"ל לא עושה בה שימוש, כפיתיון דמוי אויב למחבלים. הם נפלו בפח שלנו, ושיגרו נ"ט על הפגר. כך יכל חיל האוויר לזהות ולחסל אותם", הוא מתאר. 

צוות מכונאים בצה

לפני כל יציאה למשימה, מנסים רס"ל ר' וחייליו להבין בדיוק מה אופי האירוע. "כשאנחנו מקבלים את הדיווח, אנחנו תמיד שואלים כמה שיותר שאלות. מה קרה? מה לא עובד? איזו תקלה יש?" הוא מעיד. "ככה יש לנו את ההבנה הבסיסית של המקרה. אנחנו בוחרים את הכלים איתם מגיעים, את הסד"כ, ואת הכוח המתאים ביותר למשימה, על פי אופי האירוע. כך אנחנו יכולים לגשת לתיקון מוכנים יותר". 

על החיילים בתפקיד מוטלת הרבה אחריות: הם מתקנים מגוון כלים רחב, בזריזות רבה ולעתים גם תחת אש הפגזים. "אבל עם זאת, כשאנחנו שומעים שבזכותנו ניצל לוחם, זה ממלא בתחושת שליחות. כולנו עושים את המשימה עם כל הלב", משתף רס"ל ר', "כשאתה הולך לישון בלילה, אתה אומר לעצמך בגאווה, 'וואלה, עשיתי משהו חשוב היום'".

מכונאי מתחת לרכב שהוא מתקן